Rektorat, 07.09.2017

Pred-finale desetog takmičenja “Kineski most“ u Crnoj GoriNa Institutu “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore uspješno je održano pred-finale desetog po redu takmičenja “Kineski most” (poznavanje kineskog jezika) za učenike inostranih srednjih škola. Tema ovog takmičenja bila je “Nauči kineski, obogati svoj svijet”. Konkurencija je bila jaka, a dva učenika bila su najbolja u pred-finalu i tako ostvarila pravo na učešće na finalnom takmičenju koje se održava u Kini u oktobru.

Tokom jula, aktivno su prijavljivani đaci iz različitih srednjih škola. Tokom ljetnjeg raspusta, instruktori su pažljivo odabrali i složenu obuku za sve buduće kandidate.

Ovo takmičenje sastoji se iz četiri dijela: predstavljanje, govor, pitanja&odgovori i demonstracija talenta (talent show). Tokom predstavljanja, takmičari su pokazali samopouzdanje i jasno su pokazane njihove ličnosti. U dijelu držanja govora, kandidati su izrazili svoju jaku želju da uče kineski jezik i da steknu još kineskih prijatelja. Jedna od kandidatkinja, Ana Bojanić, ispričala je svoju priču kroz kinesku pjesmu i stihove, iskazujući na taj način sreću koju za nju predstavlja kineski jezik. U dijelu pitanja&odgovora, kandidati su na duhovit i šaljiv način odgovarali na pitanja sudija, što je umanjilo tenziju takmičenja. Tokom demonstracije talenta, kandidati su u potpunosti prikazali svoje posebne talente: Ana Bojanić pravila je prefinjene dekoracije za zid od kanapa (Chinese knots), Mirela Čobić pokazala je umjetnost paper-cuttingsa (sječenje slika na kartonu) sa čijim je značenjem upoznata. Sve je proteklo u veselom duhu, a kandidati su dobili velike pohvale od strane sudija i publike.

Iako je konkurencija bila jaka, Mirela Čobić iz Bara i Đorđe Petrović iz Podgorice osvojili su prvu odnosno drugu nagradu, dok su Ana Bojanić, Maja Plazinić i Jana Rovčanin osvojile treće nagrade. Luo Chunxia, kineska direktorica Instituta “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore uručila im je sertifikate i nagrade. Poželjela je da dvoje pobjednika ostvare još bolji uspjeh u finalnom takmičenju u Kini. Takođe, poželjela im je da maksimalno uživaju u svom putovanju u Kinu.

Prethodni odlični učesnici takmičenja “Kineski most” – Milica Marković, Stefan Eraković i Andrija Pavićević - takođe su pozvani na takmičenje kao gostujuće sudije. Oni su podijelili svoje iskustvo sa takmičenja u Kini, što je povećalo interesovanje đaka za učenje kineskog jezika.

Uspjeh ovog takmičenja privlači sve više obožavatelja da se pridruže timu za učenje kineskog jezika.