Pred-finale desetog takmičenja “Kineski most“ u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Institutu “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore uspješno je održano pred-finale desetog po redu takmičenja “Kineski most” (poznavanje kineskog jezika) za učenike inostranih srednjih škola. Tema ovog takmičenja bila je “Nauči kineski, obogati svoj svijet”. Konkurencija je bila jaka, a dva učenika bila su najbolja u pred-finalu i tako ostvarila pravo na učešće na finalnom takmičenju koje se održava u Kini u oktobru.

Tokom jula, aktivno su prijavljivani đaci iz različitih srednjih škola. Tokom ljetnjeg raspusta, instruktori su pažljivo odabrali i složenu obuku za sve buduće kandidate.

Ovo takmičenje sastoji se iz četiri dijela: predstavljanje, govor, pitanja&odgovori i demonstracija talenta (talent show). Tokom predstavljanja, takmičari su pokazali samopouzdanje i jasno su pokazane njihove ličnosti. U dijelu držanja govora, kandidati su izrazili svoju jaku želju da uče kineski jezik i da steknu još kineskih prijatelja. Jedna od kandidatkinja, Ana Bojanić, ispričala je svoju priču kroz kinesku pjesmu i stihove, iskazujući na taj način sreću koju za nju predstavlja kineski jezik. U dijelu pitanja&odgovora, kandidati su na duhovit i šaljiv način odgovarali na pitanja sudija, što je umanjilo tenziju takmičenja. Tokom demonstracije talenta, kandidati su u potpunosti prikazali svoje posebne talente: Ana Bojanić pravila je prefinjene dekoracije za zid od kanapa (Chinese knots), Mirela Čobić pokazala je umjetnost paper-cuttingsa (sječenje slika na kartonu) sa čijim je značenjem upoznata. Sve je proteklo u veselom duhu, a kandidati su dobili velike pohvale od strane sudija i publike.

Iako je konkurencija bila jaka, Mirela Čobić iz Bara i Đorđe Petrović iz Podgorice osvojili su prvu odnosno drugu nagradu, dok su Ana Bojanić, Maja Plazinić i Jana Rovčanin osvojile treće nagrade. Luo Chunxia, kineska direktorica Instituta “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore uručila im je sertifikate i nagrade. Poželjela je da dvoje pobjednika ostvare još bolji uspjeh u finalnom takmičenju u Kini. Takođe, poželjela im je da maksimalno uživaju u svom putovanju u Kinu.

Prethodni odlični učesnici takmičenja “Kineski most” – Milica Marković, Stefan Eraković i Andrija Pavićević - takođe su pozvani na takmičenje kao gostujuće sudije. Oni su podijelili svoje iskustvo sa takmičenja u Kini, što je povećalo interesovanje đaka za učenje kineskog jezika.

Uspjeh ovog takmičenja privlači sve više obožavatelja da se pridruže timu za učenje kineskog jezika.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.