Obilježen Dan Instituta “Konfucije”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dan Instituta “Konfucije” obilježen je  u hotelu Center Ville u Podgorici, 7. oktobra, kada je održana i svečanost povodom kineskog praznika „Mid-Autumn“. 

Ambasador Kine u Crnoj Gori Cui Zhi Wei ukazao je na važnost i nužnost kulturne razmjene između Kine i Crne Gore. 

ImageNa razvoj  Instituta “Konfucije” i dalja očekivanja u kulturnoj razmjeni osvrnule su se lokalna direktorica Milena Đukanović i kineska direktorica Luo Chunxia. 

Na svečanosti je prikazan i film o Konfuciju, jednom od najvećih mislilaca i filozofa u Kini, dok su učenici osnovne škole "Radojica Perović" na kineskom pjevali Pjesma i osmijeh, a djeca iz vrtića Srećan rođendan,  povodom 68-godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine.

Kineska djeca u Crnoj Gori su recitovala kinesku poeziju, a volonteri Instituta su u cilju predstavljanja duha i harmonične koncepcije Kine,  demonstrirali osam djelova brokata, kao i Tai Chi, kaligrafiju, umjetnost pravljenja čaja, sječenja slika na kartonu i probanja “mjesečevog kolača”.

Performans se završio sa QI Pao izvedbom lokalnih studentkinja obučenih u tradicionalnu kinesku odjeću sa malim papirnim kišobranima i lepezama.

Svečanosti su, pored kineskog ambasadora, prisustvovali i Dijana Jovanović, šefica kabineta Rektora Univerziteta Crne Gore, direktori vaspitno-obrazovnih ustanova u kojima se uči kineski jezik, direktori lokalnih organizacija kao što je Pingpang i Tai Chi klub, predstavnici organizacije “Roditelji”, zaposleni u kineskim organizacijama kao što je CRBC, Chinese Medicine, State Power Investment Corporation, ZTE, svi polaznici kursa kineskog jezika na Institutu “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore, kao i predstavnici lokalne zajednice.

Kineski tradicionalni festival  bio je prilika da Institut “Konfucije” promoviše kinesku kulturu i pokaže perspektivu komunikacije između kulture Kine i Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.