Rektorat, 12.10.2017

Obilježen Dan Instituta “Konfucije”Dan Instituta “Konfucije” obilježen je  u hotelu Center Ville u Podgorici, 7. oktobra, kada je održana i svečanost povodom kineskog praznika „Mid-Autumn“. 

Ambasador Kine u Crnoj Gori Cui Zhi Wei ukazao je na važnost i nužnost kulturne razmjene između Kine i Crne Gore. 

ImageNa razvoj  Instituta “Konfucije” i dalja očekivanja u kulturnoj razmjeni osvrnule su se lokalna direktorica Milena Đukanović i kineska direktorica Luo Chunxia. 

Na svečanosti je prikazan i film o Konfuciju, jednom od najvećih mislilaca i filozofa u Kini, dok su učenici osnovne škole "Radojica Perović" na kineskom pjevali Pjesma i osmijeh, a djeca iz vrtića Srećan rođendan,  povodom 68-godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine.

Kineska djeca u Crnoj Gori su recitovala kinesku poeziju, a volonteri Instituta su u cilju predstavljanja duha i harmonične koncepcije Kine,  demonstrirali osam djelova brokata, kao i Tai Chi, kaligrafiju, umjetnost pravljenja čaja, sječenja slika na kartonu i probanja “mjesečevog kolača”.

Performans se završio sa QI Pao izvedbom lokalnih studentkinja obučenih u tradicionalnu kinesku odjeću sa malim papirnim kišobranima i lepezama.

Svečanosti su, pored kineskog ambasadora, prisustvovali i Dijana Jovanović, šefica kabineta Rektora Univerziteta Crne Gore, direktori vaspitno-obrazovnih ustanova u kojima se uči kineski jezik, direktori lokalnih organizacija kao što je Pingpang i Tai Chi klub, predstavnici organizacije “Roditelji”, zaposleni u kineskim organizacijama kao što je CRBC, Chinese Medicine, State Power Investment Corporation, ZTE, svi polaznici kursa kineskog jezika na Institutu “Konfucije” na Univerzitetu Crne Gore, kao i predstavnici lokalne zajednice.

Kineski tradicionalni festival  bio je prilika da Institut “Konfucije” promoviše kinesku kulturu i pokaže perspektivu komunikacije između kulture Kine i Crne Gore.