Studentska umjetnička grupa iz Kine posjetila Univerzitet Crne Gore  




Studentska umjetnička grupa iz Kine posjetila Univerzitet Crne Gore   

 Rektorka Radmila Vojvodić i prorektori Univerziteta Crne Gore sastali su se juče u Rektoratu sa delegacijom Čangša Univerziteta nauke i tehnologije iz Kine, koju predvodi prorektor Zou Hongru.

Studenti iz Kine izveli su 18. oktobra u Crnogorskom narodnom pozorištu multimedijalni performans ,,Most prijateljstva“, kojim su kroz operu, tradicionalne i savremene igre, orkestarsku muziku, kao i solističke nastupe vokalnih i instrumentalnih izvođača, crnogorskoj publici približili duh i tradiciju Kine.

Čangša Univerzitet nauke i tehnologije je partner Univerziteta Crne Gore, u saradnji sa kojim je osnovan Institut Konfucije na UCG. 
Rektorka Vojvodić istakla je da saradnja između dva univerziteta tek počinje, i da bi trebalo da se proširi na razmjenu studenata i nastavnika i učešće u zajedničkim istraživačkim projektima. Prema njenim riječima, posebno raduje to što u predstavi učestvuju studenti Čangša Univerziteta, mladi ljudi koji su uspjeli da drevnu tradiciju približe široj publici.

Prorektor Čangša Univerziteta Zou Hongru ukazao je na ulogu Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore u promociji kineskog jezika i kulture, i istakao da se već uspostavljena uspješna saradnja dva univerziteta nastavlja zajedničkim projektima.

Izvođenje predstave „Most prijateljstva“ u Crnogorskom narodnom pozorištu realizovano je uz podršku kompanije CRBC, a publika je imala priliku da je sinoć, 19. oktobra, u 19 sati pogleda u KIC ,,Budo Tomović“. Ulaznice su se prodavale po cijeni od jednog eura, a prihod od prodatih ulaznica Institut Konfucije će dodijeliti KIC-u.

Drago nam je što baš prva umjetnička delegacija koja dolazi u Crnu Goru iz Kine je sa naše partnerske institucije Čangša Univerziteta nauke i tehnologije. Ova delegacija jos je posjetila Sloveniju i Srbiju, a sjutra kreće na turu kroz Albaniju i Makedoniju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.