Tim BIO-ICT Centra izvrsnosti na IoT forumu u Ženevi




Tim BIO-ICT Centra izvrsnosti na IoT forumu u Ženevi

Tim BIO-ICT Centra izvrsnosti, direktor Centra profesor dr Igor Radusinović i profesor dr Milica Pejanović-Đurišić, učestvuje na konferenciji  “IoT Week 2017” koju organizuje IoT Forum od 6. d 09. juna 2017. u Ženevi, Švajcarska. 

 IoT Week 2017 je najznačajniji i najveći godišnji IoT (Internet of Things) događaj  koji je okupio preko petsto eksperata iz različitih sektora kao što su istraživački centri, istraživački projekti, velike kompanije, mala i srednja preduzeća, inovatori, tijela za standardizaciju, političke organizacije, kao i predstavnike Evropske komisije. Program skupa sadrži više od dvesta dešavanja u formi predavanja, radionica, panela, prezentacija i takmičenja u programiranju IoT sistema. Ove godine fokus skupa je na globalnoj interoperabilnosti i identifikaciji IoT uređaja, korišćenju IoT tehnologija za izgradnju digitalnog društva (zaštita životne sredine, poljoprivreda, pametni gradovi, industrija, održiva proizvodnja energije, zdravlje…), standardizaciji IoT tehnologija, zaštiti IoT sistema i ulozi IoT-a u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Tokom održavanja skupa predstavnici BIO-ICT Centra izvrsnosti imali su više sastanaka na kojima su predstavili BIO-ICT naučnu i inovacionu platformu, kao i najveća dostignuća prvog Centra izvrsnosti u Crnoj Gori. Pored toga, iskoristili su priliku da IoT zajednicu upoznaju sa LiveGate portalom (www.livegate.ac.me) koji korisnicima omogućava prikupljanje podataka sa IoT čvorišta u realnom vremenu, analizu prikupljenih podataka korišćenjem programskih jezika R i Oktava, kao i kontrolu sistema na daljinu. Uspostavljena je saradnja i dogovoren vremenski okvir za uključivanje infrastrukture BIO-ICT Centra u velike IoT i 5G pilot projekte finansirane kroz EU H2020 program.

BIO-ICT Centar izvrsnosti u bioinformatici na Univerzitetu Crne Gore vodi Elektrotehnički fakultet, a finansira ga Ministarstvo nauke Crne Gore kroz sredstva kredita Svjetske banke (INVO projekat) od juna 2014. godine. Partneri na projektu su: Institut za biologiju mora, Institut za javno zdravlje, Biotehnički fakultet, Centre for TeleInFrastrukture, Aalborg University, Denmark, St. Petersburg scientific research center for ecological safety, Russian academy of sciences, DOO Green House Jovović i COGIMAR D.O.O. Glavni pravci istraživanja u projektu su primjena najsavremenijih riješenja informacionih i komunikacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede, biologije mora i zaštite životne sredine. Ovakva otvorena i modularna servisna platforma omogućava širenje naučno-istraživačkog i inovacionog rada i na druge oblasti od značaja za Crnu Goru kao što su zdravstvo, saobraćaj, energetika i transport. 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.