ARIEL+ projekat: Otvoreni dan o mogućnostima finansiranja malog obalnog ribolova i marikulture




ARIEL+ projekat: Otvoreni dan o mogućnostima finansiranja malog obalnog ribolova i marikulture

Innovation brokering event i Nacionalni otvoreni dan o mogućnostima finansiranja malog obalnog ribolova i marikulture, održani su u ponedjeljak, 6. juna 2022. godine, u Hotelu »Cattaro« u Starom gradu Kotoru (Pjaca od oružja). Događaji su organizovani kroz EU Programski period 2021–2027, u okviru Interreg ADRION projekta ARIEL PLUS, a u organizaciji Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, jednog od projektnih partnera.

Innovation brokering event je događaj u kojem učesnici kroz diskusiju predlažu i razvijaju inovativne ideje koje bi se mogle primijeniti u praksi, bilo kao ideja za neki od narednih projekata ili kao osnova za finansiranje inovacija kroz neku od drugih metoda dostupnih zaiteresiranim stranama. Od niza tema iz oblasti malog obalnog ribolova i marikulture, učesnici su kao najinteresantnije izdvojili naprave za okupljanje riba (Fish Aggregating Device – FAD), odnosno umjetne grebene, mobilne ribarnice, tehnološki napredne splavove za korišćenje u marikulturi, te organizacija aktera u malom obalnom ribolovu i marikulturi u udruženja proizvođača (Klaster Plavog rasta) s ciljem poboljšanja u lancu ponude-potražnje i ostvarivanja dodate vrijednosti proizvoda iz mora.

ImageMiloš Marković, nacionalna ADRION kotakt osoba iz Ministarstva evropskih poslova, upoznao je učesnike sa IPA ADRION Programom 2021–2027 i znatnim povećanjem budžeta za sam program u odnosu na prethodni period (2014–2020). Za države programa koje nisu članice EU biće dostupno ukupno 70,5 milijuna eura. Programski prioriteti IPA ADRION programa 2021–2027 su pametnija Evropa, zelenija i niskokarbonska Evropa, povezanija Evropa i podrška upravljanju strategijom EU za Jadransko-jonsku regiju. Navedeni prioriteti, posebno Pametnija Evropa, se u potpnosti slažu sa idejom Plavog rasta (Blue Growth), čiji je fokus usmjeren ka razvoju plavih tehnologija, malog obalnog ribolva i marikulture. Prioriteti Zelenije i niskokarbonske Evrope povezani sa sektorima malog obalnog ribolova i marikulture uključuju promociju tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji i poboljšanje procesa upravljanja otpadom.

Projekat ARIEL PLUS predstavlja kapitalizaciju postignuća projekta »Promocija transnacionalne mreže za mali obalni ribolov i akvakulturu u Jadransko-jonskoj makroregiji« ARIEL (Promoting small scale fisheries and aquaculture transnational networking in Adriatic-Ionian macroregion) (2018–2020), u kome se ponovno okupilo šest od devet originalnih projektnih partnera iz četiri zemlje (Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija): Nacionalni savjet za istraživanja – institut za biološke resurse i marinske biotehnologije (CNR–IRBIM, Italija), Regija Marche (Italija), Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita (Hrvatska), Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (Hrvatska), Regija Zapadna Grčka (Grčka) i Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore (Crna Gora). 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.