Institut za biologiju mora organizuje II nacionalni sastanak projekta "SHAREMED"




Institut za biologiju mora organizuje II nacionalni sastanak projekta "SHAREMED"

U okviru projekta „SHAREMED - Razmjena i unapređivanje sposobnosti za rješavanje prijetnji po životnu sredinu u Mediteranskom moru“, Institut za biologiju mora, Univerziteta Crne Gore, organizuje II nacionalni sastanak sa ciljem upoznavanja šire javnosti o realizovanim aktivnostima i dobijenim rezultatima. Tokom sastanka planirano je predstavljanje sprovedenih aktivnosti unutar svakog radnog paketa, kao i prezentacija krajnjih proizvoda odnosno alata koji su nastali kao rezultat aktivnosti.

Projekat SHAREMED je strateški projekat koji je većim dijelom finansiran od strane Interreg MED programa u okviru PANORAMED-a. Krajnji cilj ovog projekta je povećanje sposobnosti mediteranskih regionalnih, subregionalnih i lokalnih vlasti, kao i istraživačke zajednice da zajednički procijene i riješe opasnosti vezane za zagađenje i prijetnje po životnu sredinu u Sredozemnom moru. Potreba za procjenom i rješavanjem sve veće prisutnosti koegzistirajućih prijetnji po životnu sredinu, koje se šire u prostoru i vremenu i preko političkih granica, zahtijeva transnacionalne koordinirane akcije zasnovane na zajedničkim informacijama i zajedničkim intervencijama utemeljenim na dokazima.

Kako je projekat većim dijelom realizovan u periodu trajanja pandemije COVID 19, postojale su izvjesne poteškoće u realizaciji planiranih aktivnosti koje će takođe biti predočene učesnicima sastanka. Planirana diskusija bi trebalo da pruži smjernice za buduća djelovanja u oblasti zaštite morskog ekosistema na nivou Mediterana.

Sastanak će biti održan u utorak, 06. septembra 2022. godine u online formatu. Okupiće prestavnike institucionalne i stručne zajednice, koje u svom domenu djelovanja imaju morski ekosistem- Instituta za biologiju mora, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencije za zaštitu životne sredine, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Uprave za inspekcijske poslove i lokalnih uprave primorskih opština.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.