Transnacionalni događaj umrežavanja u okviru projekta ARIEL




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore će, u saradnji sa partnerima na projektu ARIEL, organizovati transnacionalni događaj umrežavanja 30. oktobra 2018. godine u hotelu Ramada u Podgorici.

Ovaj događaj predstavlja priliku da predstavnici klastera iz različitih sektora i zemalja razmijene svoja iskustva, podijele ključna znanja i postanu inspirativni za stratešku i operativnu makroregionalnu saradnju u oblasti malog obalnog ribolova i akvakulture.

Projektni partneri i pozvani govornici podijeliće iskustvo i znanje o tome kako se formiraju klasteri, čime se oni bave i koje su prednosti funkcionisanja u okviru klastera, sa posebnim fokusom na makroregionalni nivo.

To će podići svijest o prednostima i mogućnostima partnerstva i učlanjenja u mreže i / ili klastere, stimulišući razmjenu ideja.

Rezultati događaja biće sumirani u Katalogu klastera i najboljih praksi.

Učesnici događaja biće iz organizacija projektnih partnera, regionalnih i nacionalnih javnih institucija, sektorskih agencija, pružalaca infrastrukturnih i javnih usluga, visokoškolskih i istraživačkih institucija, organizacija za podršku biznisu i klastera.

Projekat ARIEL "Promovisanje transnacionalnog umrežavanja malog obalnog ribolova i akvakulture u jadransko-jonskoj makroregiji", kofinansiran u okviru programa INTERREG VB ADRION 2014-2020, ima za cilj uspostavljanje inovativne transnacionalne mreže znanja između akademskih i istraživačkih centara, kreatora politike i preduzetnika u sektorima malog obalnog ribolova i akvakulture, radi promovisanje tehnoloških i netehnoloških rješenja za preuzimanje inovacija u malom obalnom ribolovu i akvakulturi u jadransko-jonskom basenu, i uzimajući u obzir složene ekološke, ekonomske i društvene izazove.

Projekat ARIEL zajednički promoviše i razvija 9 naučnih i institucionalnih partnera iz četiri zemlje (Italija, Hrvatska, Grčka i Crna Gora). Projektni partneri su:

  1. Nacionalno istraživačko vijeće - Institut za morske nauke - CNR-ISMAR, Ankona, Italija (vodeći partner),
  2. Regija Marche – REMA, Italija,
  3. Institut za oceanografiju i ribarstvo – IZOR, Split, Hrvatska,
  4. Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska,
  5. Helenski centar za marinska istraživanja-Institut za morske biološke resurse i unutrašnje vode – HCMR, Atina, Grčka,
  6. Univerzitet Crne Gore - Institut za biologiju mora – IBM, Kotor, Crna Gora,
  7. Regija Sicilija – Odsjek za ribarstvo na Mediteranu - RESI, Italija,
  8. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i
  9. Regija Zapadne Grčke - RWG, Grčka.

Ukupna planirana vrijednost projekta iznosi 1.249.234,50 €, od čega je predviđeno da Evropska unija finansira 1.061.849,32 €, odnosno 85%. Ukupna sredstva opredijeljena za Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja iznose 92.207 €. Implementacija projekta je počela 1. januara 2018. godine i trajaće 24 mjeseca.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.