Manje količine otpada na plažama tokom jeseni




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru IPA Interreg projekta “WELCOME” - program prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, koji realizuju Univerzitet Crne Gore - Institut za biologiju mora i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom tokom jeseni 2018. godine je sprovedena druga terenska aktivnost vezana za sakupljanje otpada na unaprijed definisanim transektima na plažama u Budvi, Herceg Novom i Ulcinju. U Institutu za biologiju mora sprovedena je detaljna kategorizacija, procjena količine i vrste otpada u skladu sa međunarodno standardizovanim protokolima i metodologiji zasnovanoj na Okvirnoj direktivi o morskoj strategiji (MSDF).

Image

Rezultati jesenjeg uzorkovanja su pokazali visok stepen zagađenja plaža čvrstim otpadom, međutim mora se naglasiti manja ukupna količina otpada u poređenju sa rezultatima proljećnog uzorkovanja. Ovakva slika je rezultat toga što su zakupci plaža redovno čistili plaže tokom ljetnje turističke sezone i što nije bilo vremenskih nepogoda (poput jačih vjetrova) prije akcije sakupljanja otpada.

U Ulcinju je sakupljeno ukupno 640 komada otpada ukupne težine 6.54 kg. U Budvi su sakupljena 584 komada otpada ukupne težine 6.23 kg, dok je u Herceg Novom sakupljeno 639 komada otpada ukupne težine 9.15 kg.

Image

Dominantan otpad na svim transektima je bila plastika. U Ulcinju je 64% sakupljenog otpada pripadalo plastici, u Budvi 80.65%, dok je u H. Novom 70.1% otpada pripadalo plastici. Preostali otpad na sve tri plaže se uglavnom sastojao od obrađenog drveta, metala i papira. U Ulcinju ove tri kategorije su imale udio od 33.75%, u Budvi 14.21% i u H. Novom 26.13%.

Izdvojeno je i 20 dominantnih kategorija na sve tri plaže. Na prvom mjestu su bili opušci i filteri od cigara ukupno 571 komad. Na drugom mjestu su bili plastični čepovi, ukupno 183 komada, dok su na trećem mjestu bili razni plastični djelovi veličine od 2.5 cm do 50 cm sa ukupnom brojnošću od 134 komada. Pored ove tri kategorije najčešće vrste čvrstog otpada na plažama su bile: papirni djelovi, djelovi stiropora, pakovanja od slatkiša i čipsa, vlažne maramice, štapići od sladoleda, plastične kese, plastične slamčice, daske, kablovi, konzerve, ekseri, papirna pakovanja od hrane, štapići od lizalica, plastične čaše, štapići za uši. Aktivnosti sakupljanja i kategorizacije otpada na plažama crnogorskog primorja će biti nastavljene i tokom zimskog perioda 2019. godine.

Image

Predstavnici Instituta za biologiju mora su u saradnji sa predstavnicima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom odražali i drugi krug prezentacija koje su namijenje djeci osnovnih škola sa ciljem edukacije na temu problematike otpada na plažama i u moru.  Prezentacije su održane u OŠ “Mirko Srzentić” iz Petrovca – Budva. Predavanjima je prisustvovalo oko 60-oro djece, uzrasta od 10-13 godina, nekoliko nastavnika i školskog osoblja.

Aktivnosti vezane za edukaciju djece u okviru projekta će biti nastavljene i u narednom periodu u drugim osnovnim školama na crnogorskom primorju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.