U Podgorici održan sastanak u okviru projekta BLUE LAND




U periodu 15-17 oktobra 2018. godine, u Podrgorici, održan je sastanak implementacione grupe projekta Blue Land, na temu „Dizajniranje i razmjena Blue Land modela“. 

Image

Na sastanku su predstavnici projektnih partnera imali priliku da podjele dosadašnji rad na Blue Land područjima i da prikažu podatke koje su prikupili, a odnose se na ekosisteme, habitate, ekosistemske servise, a sve u cilju pronalaženja zajedničkog modela za upravljanje Blue Land područjima. U okviru ovog trodnevnog sastanka organizovana je i posjeta Blue Land području Crne Gore koje obuhvata rijeku Bojanu, područje Štoja i Velike plaže, kako b

i partneri imali priliku da upoznaju stanište i ekosisteme ove zone i istovremeno naprave paralelu sa predloženim regijama Italije i Albanije. 

U nastavku, 18. oktobra 2018 godine, održan je i Drugi sastanak konzorcijuma, kojem su prisustvovali predstavnici upravljackog tima ovog projekta. Cilj sastanka bio je postavljanje jasnih smjernica za upravljanje i uspješnu implementaciju projekta, na kojem su se detaljno razmatrale faze izvještavanja, zadaci, zajedno sa tekućim problemima i načinima njihovog što boljeg prevazilaženja.Image
Blue Land projekat - participativni model za održivo upravljanje morskim i priobalnim resursima i za zaštitu prekograničnih staništa, biodiverziteta i zaštitu ekosistema, finansiran je od strane programa Interreg IPA CBC Italija - Albanija - Crna Gora. U okviru projekta predložena su tri Blue Land područja za koje će se u narednom periodu donijeti predlog zajedničkih mjera upravljanja, a to su: Santa Maria di Leuca u Italiji, Porto Palermo u Albaniji i rijeka Bojana – Velika plaža u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.