Predavanja u OŠ "Kekec" i OŠ "Ilija Kišić" u okviru IPA Interreg "WELCOME" projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru IPA Interreg projekta "WELCOME" koji realizuju Univerzitet Crne Gore - Institut za biologiju mora (IBMK) i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom a koji se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje država, Italije, Albanije i Crne Gore, održana su poslednja edukativna predavanja za djecu osnovnih škola na temu problematike otpada na plažama i u moru, kaImageo i o ugroženosti, unapređenju i zaštiti pješčanih dina.

Prezentacije su održane u OŠ "Kekec" iz Sutomora i OŠ "Ilija Kišić" iz Herceg Novog od strane mr Gvozdenović Slađane, saradnice u istraživanju (IBMK - UCG) i Marije Bajković, saradnice za zaštitu životne sredine (JPMDCG).

Predavanjima je prisustvovalo oko 250 mališana, uzrasta od drugog do devetog razreda kao i nekoliko nastavnika i školskog osoblja. Prezentacije su obuhvatile opšte predavanje o problemima otpada na plažama i u moru, negativnim uticajima na biljni i životinjski svijet, kao i njegovom uticaju na samog čovjeka. Takođe, učenicima su predstavljeni rezultati o količinama i vrsti otpada koja je pronađena tokom dosadašnjih istraživanja koja su sprovedena tokom proljećnjeg, jesenjeg i zimskog perioda na Blatnoj plaži u Herceg Novom, Bečićkoj plaži u Budvi i Velikoj plaži u Ulcinju.

Drugi dio prezentacije bio je posvećen edukaciji učenika o tome na koji način nastaju pješčane dine, koje to vrste dina postoje kao i koje to specifične i edemične vrste biljaka i životinja naseljavaju ovakve prostore. Isticanjem značaja pješčanih dina od posebne je važnosti za djecu prvenstveno u cilju unaprijeđenja njihovog znanja i odnosa prema životnoj sredini. U okviru projekta “WELCOME” planirano je sakupljanje prirodnog, neobrađenog drveta, koji će poslužiti kao bazni resurs za zaštitu i unaprijeđenja stanja pješčanih dina koje se nalaze na području Velike plaže u Ulcinju.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.