Udruženim aktivnostima do održivog korišćenja morskih i obalnih resursa




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru “BLUE LAND” prekograničnog projekta, koji sa partnerima iz Italije, Albanije realizuju Univerzitet Crne Gore -Institut za biologiju mora i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Direktorat za ribarstvo, održan je sastanak za uspostavljanje implementacione grupe za transnacionalno BLUE LAND područje. Sastanak je održan u Tirani (Albanija) od 25-27. februara 2019. godine, a svrha sastanka bio je rad na Sporazumu o saradnji kojim se regulišu obaveze institucija članica implementacione grupe.

Glavni cilj formiranja implementacione grupe za transnacionalno BLUE LAND područje je razvijanje zajedničkogImage modela upravljanja obalnim i marinskim područjem, koji će u velikoj mjeri uključiti lokalne zajednice kroz definisanje aktivnosti na zaštiti prirode i održivom korišćenju ovih područja. Sastanak je završen studijskom posjetom oblasti Porto Palermo, pilot području BLUE LAND projekta u Albaniji.

 

Projekat BLUE LAND realizuje se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru. Pored institucija iz Crne Gore – Instituta za biologiju mora Univcerziteta Crne Gore I Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede I ruralnog razvoja, partneri na projektu su i Mediteranski agronomski institut CIHEAM BARI (Italija), Nacionalna agencija za zaštićena područja - NAPA (Albanija), Institut za zaštitu prirode - INCA (Albanija) i Istraživački institut – ICR (Italija). Projekat ima za cilj zaštitu životne sredine u obalnom području kroz održivo korištenje morskih i obalnih resursa. Za BLUE LAND područje u Crnoj Gori odabrana je oblast Velike plaže i ušća rijeke Bojane zbog svojih prirodnih karakteristika, značajnih ekosistemskih servisa kao i turističke važnosti i potencijala. Sprovođenje ovog projekta pomoći će privrednom razvoju tog područja ne samo povećanjem broja turista već i održivim upravljanjem prirodnim resursima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.