Dan planete zemlje obilježen akcijama čišćenja plaža




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru pilot projekta “Usvojimo plažu – Adopt a beach”, koji se realizuje u okviru projekta UNEP MARINE LITTER te finansira od strane Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP), na Dan Planete zemlje - 22. aprila tekuće godine sprovedena je akcija čišćenja plaža na području crnogorskog primorja. Akcija je organizovana od strane Instituta za biologiju mora, a projekat u Crnoj Gori realizuje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. Ovo je bila treća akcija čišćenja plaža, koja podrazumijeva i kategorizaciju otpada, procjenu količine, vrste i brojnosti otpada na plažama, a u skladu sa metodologijom UNEP/MAP i MEDPOL protokolom.

Akcija čišćenja sprovedena je na unapred definisanim transektima na Blatnoj plaži u Opštini Herceg Novi i na plaži Jaz u Opštini Budva. Pored saradnika Instituta za biologiju mora i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, akciji su se priključili volonteri, zatim učenici sedmog razreda osnovne škole “Ilija Kišić” iz Zelenike kao i nevladine organizacije “Fit Woman Montenegro” iz Herceg Novog i “Crnogorsko Društvo Ekologa” iz Podgorice. Cilj akcije je, pored redovnog praćenja stanja otpada na plažama i definisanja izvora zagađenja, podizanje svijesti kod mladih, edukacija na temu uticaja zagađenja obale i mora i načini njegove prevencije.

Otpad je na terenu sakupljan po kategorijama: plastika, metal, tekstil, guma, staklo, papir, medicinski otpad, obrađeno drvo. Detaljna kategorizacija, analiza i obrada otpada će biti sprovedena na Institutu za biologiju mora. Veća količina otpada je sakupljena na Blatnoj plaži gdje je nađena i značajna količina prirodnog drveta, dok je dominantan otpad na obje plaže plastika.

Dosadašnja istraživanja su utvrdila da je plastični otpad dominantan na svim crnogorskim plažama sa ukupnim udjelom do 80%, pri čemu dominantan otpad čine opušci od cigareta, omoti od čipsa i slatkiša, plastične boce i čepovi, plastične kese, slamke, štapići i dijelovi plastike i stiropora veličine od 2.5-50 cm.

Zbog činjenice o štetnosti zagađenja različitom vrstom otpada, ne samo na ljude, već na ukupan morski ekosistem i obalno područje, a posljedično i na turističku sliku Crne Gore, u okviru istog projekta u izradi je Plan upravljanja, koji će dati predlog mjera prevencije, zaštite i unaprijeđenja stanja crnogorskih plaža i obalnog ekosistema.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.