Institut za biologiju mora, 05.07.2019

Međunarodna razmjena stručnjaka iz oblasti malog obalnog ribolova i marikulturePredstavnici Instituta za biologiju mora, UCG, borave od 1.-5. jula na "Pilot mobility week exchange- Medjunarodna razmjena stručnjaka" u okviru Interreg Adrion projekta Ariel-.... a u organizaciji Helenskog centra za morska istraživanja u Grčkoj.
Prvog radnog dana prezentovano je trenutno stanje u priobalnom ribolovu i marikulturi s naučno stručne problematike. Prepoznati su gotovo isti problemi i prijetnje kao i prednosti i mogućnosti za budući razvoj. Shodno tome,  donesen je zaključak da je neophodno zajednički djelovati u pogledu poboljšanja položaja ovog sektora u Jadransko Jonskoj regiji.
Tim projekta iz Crne Gore je imao priliku upoznati se sa praksom turizma u malom obalnom ribolovu na ostrvu Kefalonija. Nakon toga, organizovan je obilazak uzgajališta i laguna u zalivu Mesolongi gdje se uzgaja cipol i sakuplja ikra od koje se proizvodi poznata delikatesa "butarga".
Program "Mobility week"-a fokusiran je na pilot akcije koje sprovodi Helenski centar za morska istraživanja s posebnom pažnjom na inovacije u malom obalnom ribolovu i marikulturi dok saznanja dobijena na ovim sastancima moći će se primijeniti na pilot akcije koje sprovodi Institut za biologiju mora u Crnoj Gori.
Prakse malog obalnog ribolova i marikulture prezentovane tokom ove međunarodne razmjene od velikog su interesa za cijelo Jadransko-jonsko područje a posebno sa aspekta očuvanja i održivog razvoja resursa ribarstva i marikulture.
Vjerujemo da će ove prakse biti primijenjene u svim zemljama učesnicama projekta kao dobar primjer razmjene pozitivnih iskustava sa akcentom na očuvanje specifičnosti istih.

Broj posjeta : 341