Projekat Food4Health formiraće multifunkcionalni centar i laboratoriju kao podršku crnogorskoj poljoprivredi i ribarstvu  




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Novi multifunkcionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća u crnogorskoj poljoprivredi i ribarstvu, biće jedan od rezultata prekograničnog projekta Food4Health (hrana za zdravlje), čija realizacija je počela u junu, a trajaće do kraja 2022. godine.

Slični centri biće izgrađeni i u Italiji i Albaniji, jer je riječ o prekograničnom projektu koji  Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, ministarstvima poljoprivrede Albanije i Italije, kao i još tri naučnoistraživačke institucije sa područja Italije i Albanije.

RukovoImagedilac projekta dr Milica Mandić, iz Instituta za biologiju mora, objašnava da je ovaj projekat odobren u okviru  IPA Interreg poziva za tematske projekte prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.

„Projektom je planirana dogradnja zgrade Instituta za biologiju mora u ukupnoj površini od oko 260m2, za izgradnju moderne, kompletno opremljene laboratorije za inovativna istraživanja iz oblasti marikulture, sprovođenje obuka i transfera znanja i tehnologija, proizvodnje hrane, sa svim naučnim, tehničkim i tehnološkim kapacitetima koji će parirati regionalnim centrima sličnih djelatnosti“,  kazala je Mandić.

Ova multifunkcionalna laboratorija će biti i u funkciji pružanja pomoći uzgajivačima školjki i ribe, kao i svim onima koji su zainteresovani za proizvodnju hrane iz mora.

„Osnovni cilj projekta, jeste transfer znanja između sektora visokog obrazovanja  - istraživanja iz oblasti morske akvakulture i privrednog sektora - sektora proizvodnje visoko-kvalitetne hrane u moru“, objašnjava Mandić.

Ovaj projekat omogućiće i međunarodno povezivanje i razvoj tržišta, brendiranje lokalnih tradicionalnih proizvoda, a sve kroz razvoj nauke i povezivanje sektora visokog obrazovanja sa sektorom privrede.

„Najveći doprinos će biti postignut formiranjem mrijestilišta kamenica (Ostrea edulis) u laboratorisjkim uslovima koje će se sastojati od dva dijela – dijela za uzgoj mikroalgi i dijela za kondicioniranje matičnog jata i proizvodnju mlađi kamenica“, navodi Mandić.

Projektom, pod punim nazivom “Održivi i inovativni lanac vrijednosti za poljoprivredno prehrambenu industriju i ribarstvo za prekogranično tržište MSP-a“, treba da se dosegnu osnovni ciljevi Strategije inovativne djelatnosti (2016-2020), Strategije razvoja ribarstva 2015-2020 i EUSAIR strategije.

Ministarstvo nauke Crne Gore je prepoznalo važnost istraživanja i podržalo projekat i Univerzitet Crne Gore (Institut za biologiju mora) sa iznosom od 92.000,00 €.

Ukupan budžet projekta je 5,822,498.92, od čega je Institutu za biologiju mora na raspolaganju 675,783.00.

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.