III Evropski kongres naučnog ronjenja u Madeiri (Portugalija)




















III evropski kongres naučnog ronjenja je otvoren 22. marta. U mjestu Funšal (Funchal) Madeira (Portugalija). Uz organizatora, Marinsku biološku stanicu Funšal, iz uprave grada uz riječi dobrodošlice istaknuto je da iako je Madeira udaljena od Maroka oko 400km a od kopna Evrope oko 1000km i nekada se čini da je daleko od svega, s obzirom da se nalazi okružena Antlantikom za kongres o naučnom ronjenju bi se moglo reći da je to mjesto usred mora, upravo usred svega navodi dr Vesna Mačić, učesnica kongresa i predstavnica Instituta za biologiju mora, Univerziteta Crne Gore. Prijavljenih više od 60 radova to i potvrđuju, a većina naučnih radova je iz Evrope (Portugalija, Španija, Francuska, Italija, Malta, Hrvatska, Crna Gora, Grčka, Njemačka, Finska, Belgija, Velika Britanija i Finska) ali i iz drugih zemalja širom svijeta (USA, Nova Gvineja, Nova Kaledonija, Maldivi, Irak),. Svi radovi su podijeljeni u 3 velike grupe a to su arheologija, metode u naučnom ronjenju i ekologija i naučno ronjenje.
Prvog dana kongresa prikazane su nove tehnike istraživanja kao i nova tehnološka rješenja za što efikasniji rad pod vodom i sakupljanje podataka (npr. stvaranje 3D snimaka i vodootporni tablet), a takođe istaknuta je i neophodnost ronjenja kao naučne metode u izučavanju morskih ekosistema, te neophodnost dugoročnosti i ozbiljnog pristupa obuci naučnih ronioca. Osim toga istaknuta je i važnost uključivanja šire javnosti tj. ronioca amatera u akcijama sakupljanja podataka.
Institut za biologiju mora (IBMK) , Univerzitet Crne Gore je predstavio rad o praćenju rasta palastura (Pinna nobilis) zaštićene vrste školjki koja se u poslednjih 5-6 godina pojavila u izuzetno velikom broju i to posebno na malim dubinama. Dio ovih rezultata je dobijen u okviru projekta Pina SPOT koji IBMK sprovodi u saradnji sa srodnim institutima u Francuskoj i Španiji.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.