Održana završna konferencija WELCOME projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Image

U okviru IPA Interreg projekta "WELCOME" (WatEr LandsCape sustainability thrOugh reuse of Marine littEr) koji se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje država, Italije, Albanije i Crne Gore, tokom 3. i 4. decembra 2020. godine odražana je završna konferencija. Usled pandemije COVID-19 konferencija je održana onlajn putem Zoom platforme. Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih projektnih partnera, predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, kao i predstavnici lokalnih nevladinih organizacija. Domaćin konferencije je bio projektni partner, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Predstavnice Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, Dr Milica Mandić i Dr Slađana Gvozdenović, su prezentovale rezultate projekta vezane za količinu i distribuciju otpada na plažama na crnogorskom primorju, kao i trenutno stanje morskog ekosistema po pitanju zagađenja otpadom u Crnoj Gori.

Prvi dan konferencije je bio podijeljen u tri sesije: Monitoring morskog otpada; Zaštita pješčanih dina i ponovna upotreba otpada; Edukacija i podizanje svijesti na temu morskog otpada i važnosti pješčanih dina, u okviru kojih su predstavnici svih šest partnerskih institucija iz Italije, Albanije i Crne Gore predstavili rezultate dobijene tokom projekta.

Tokom drugog dana je održana tehnička sesija u okviru koje su predstavljene zakonske regulative po pitanju otpada u moru i održan je okrugli sto u okviru kojeg se govorilo o zaključcima WELCOME projekta, nedostacima i organičenjima kada je u pitanju otpad u moru i ugrožavanje pješčanih dina, kao i o budućim koracima kada je u pitanju ova tema.

Svi projektni partneri su iskazali zadovoljstvo ostvarenim rezultatima tokom projekta i složili se da je neophodna i buduća konstantna saradnja i aktivnosti da bi se dostiglo najbolje moguće stanje morskog ekosistema kada je u pitanju zagađenje otpadom u moru.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.