Naučnici Ekonomskog fakulteta preporučuju napredne metode za prognoziranje inflacije




Naučnici Ekonomskog fakulteta preporučuju napredne metode za prognoziranje inflacije

Redovni profesor dr Vesna Karadžić i saradnik mr Bojan Pejović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore objavili su naučni članak koji se bavi poređenjem kvaliteta prognoze prognostičkih metoda, pod nazivom “Prognoza inflacije u zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije: komparacija Holt-Winters, ARIMA i NNAR modela”

Istraživanje je od posebnog značaja u kontekstu aktuelnog rasta cijena većine proizvoda na globalnom nivou, ali i osetljivosti ekonomija zemalja Zapadnog Balkana na eksterne cjenovne šokove.

Potpisnici ovog rada daju preporuke donosiocima odluka da prilikom prognoziranja inflacije uzmu u obzir napredne metode koji se oslanjaju na neuronske mreže i informacije koje se dobijaju iz velikog broja “sirovih” podataka prilikom donošenja odgovarajućih politika.

Karadžić i Pejović su analizirali kretanje inflacije na nivou Evropske unije, kao i zemljama Zapadnog Balkana (Crna Gora, Srbija, Severna Makedonija) i uporedili prognostičke performanse tradicionalnih i savremenih ekonometrijskih pristupa.

 Pratili su kretanje harmonizovnog indeksa potrošačkih cijena, kao indikatora koji predstavlja mjeru inflacije, u periodu od 2010. do 2019. godine i dali prognozu za naredni dvanestomjesečni period.

Rezultati istraživanja su pokazali da primjena metoda neuronskih mreža i odgovarajućeg NNAR modela daje najbolje rezultate prilikom prognoziranja inflacije u slučaju zemalja Zapadnog Balkana.

Na nivou svih zemalja Evropske unije primjena ARIMA modela je dala najprecizniju prognozu za period koji nije obuhvaćen uzorkom.

Primjena Holt-Winters metoda je kod svih analiziranih zemalja dala drugi najbolji rezultat.

Rezultati istraživanja daju dobar okvir za dalja istraživanja iz ove oblasti. Naučni članak je objavljen u časopisu  Amfiteatru Economic koji se nalazi u SSCI bazi, a prema Scopus klasifikaciji nalazi se u Q1 kategoriji časopisa iz oblasti ekonomije, ekonometrije i finansija. 

 

Rad je dostupan na linku: https://www.amfiteatrueconomic.ro/temp/Article_3014.pdf 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.