Rezultati istraživačkog projekta Crne Gore i Slovenije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Ekonomskom fakultetu predstavljeni su rezultati bilateralnog projekta Slovenija-Crna Gora: Slovenačko iskustvo u izgradnji Crnogorskog nacionalnog inovativnog sistema-povećanje izvoznih performansi, gdje su se istraživački timovi posebno bavili inovacijama u sektoru turizma. Rukovodioci tima bili su prof. dr Maja Bučar i prof. dr Danijela Jaćimović.

Ovaj projekat imao je za cilj: istraživanje mogućeg transfera pozitivnih  iskustava Slovenije u razvoju inovacija u Crnoj Gori, pogotovo u sektoru turizma, sa naglaskom na ruralni turizam. Na osnovu analize privrednih potencijala, istraživačka ekipa se fokusirala na ne-tehnološke inovacije u ruralnom turizmu, kao području gdje vidimo da se može ostvariti relativno brz napredak, bez značajnijeg povećanja investicija u istraživanje i razvoj, za šta Crna Gora ima ograničena sredstva na raspolaganju. Iskustvo Slovenije, odnosno, pozitivni primjeri mogu poslužiti kao naučena lekcija u ovom procesu za Crnu Goru.

Rezultat projekta je policy brief, koji daje preporuke, koje bi se mogle implemenitati u Crnoj Gori na baz Slovenačkog iskustva u ovom polju, koji je predstavljen, akademskoj i biznis zajednici.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.