Istraživanje stava studenata Univerziteta Crne Gore o mekim vještinama




 Istraživanje stava studenata Univerziteta Crne Gore o mekim vještinama

Poštovane koleginice i kolege,

Istraživači sa Ekonomskog fakulteta sprovode istraživanje koje ima za cilj da ispita kakav je odnos tržišta rada Crne Gore prema mekim vještinama.

Meke vještine, poznate i kao nekognitivne vještine, predstavljaju skup svih osobina, odnosno karakternih crta koje svako od nas posjeduje, a koje određuju način na koji mislimo, osjećamo i način na koji se ponašamo. Meke vještine determinišu našu reakciju u određenoj situaciji, naše stavove, kao i mogućnost i kvalitet interkacije sa drugim ljudima. Za razliku od kognitivnih, odnosno tehničkih vještina, koje se stiču formalnim obrazovanjem, meke vještine se ne mogu izmjeriti niti lako usavršiti. One se mogu razvijati i unapređivati tokom cijelog života, ali je za to potrebno imati jaku ličnu motivaciju i uložiti veliki napor, jer se zapravo razvojem mekih vještina mijenjaju obrasci ponašanja i karakterne crte ličnosti pojedinca.

Ovo istraživanje je veoma važno zbog toga što su najnovije analize tržišta rada pokazale da poslodavci više cijene i traže kandidate koji imaju unapređen set mekih vještina u odnosu na kandidate koji nisu radili na usavršavanju ovih vještina, ali imaju visoku prosječnu ocjenu na studijama i veliki broj obuka kojima su radili na razvoju tehničkih veština. Poslodavci smatraju da su meke vještine ključne za uspjeh u obavljanju posla i podizanju poslovne kulture, koja je sama po sebi ključna za uspjeh kompanije.

Istraživanje će se sprovesti u dvije faze. U centru pažnje prve faze istraživanja nalazite se vi, studenti i od vas želimo da saznamo koje meke vještine posjedujete, da li smatrate da su meke vještine važne vašim sadašnjim i budućim poslodavcima, da li je vama važno da ove vještine usavršavate, kao i ostale teme koje se odnose na vaš stav o mekim vještinama.

U drugoj fazi istraživanja ispitujemo mišljenje o mekim veštinama poslodavaca na tržištu rada Crne Gore.

Ovo istraživanje je dio projekta kojim rukovodi tim istraživača sa Poslovne škole Univerziteta za primijenjene studije u Budimpešti, a u projektu, pored Ekonomskog fakulteta sa Univerziteta Crne Gore učestvuju i Ekonomski fakultet iz Skoplja sa Univerziteta „Ćirilo i Metodije“, Ekonomski fakultet iz Tirane sa Univerziteta iz Tirane, Filološki fakultet sa Univerziteta u Gdanjsku, Ekonomski fakultet iz Subotice sa Univerziteta u Novom Sadu i Fakultet za ekonomiju i administrativne nauke sa Demokratskog univerziteta u Izmiru.

Кako bismo omogućili da svi student imaju jednaku mogućnost da učestvuju u istraživanju, pripremili smo onlajn anketu kojoj možete da pristupite putem sledećeg linka:

https://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/1137063849/

Vaši stavovi i ocjene koje budete iznijeli našoj anekti biće anonimni.

Za dodatne informacije ili pojašnjenja možete da nam se obratiti na e-mail adresu: tamara.backovic@ucg.ac.me 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.