O politici konkurencije na gostujućem predavanja direktora Agencije za zaštitu konkurencije




O politici konkurencije na gostujućem predavanja direktora Agencije za zaštitu konkurencije

Studenti Ekonomskog fakulteta imali su priliku da tokom gostujućeg predavanja direktora Agencije za zaštitu konkurencije dr Nebojše Jovovića, prošire postojeća i usvoje nova znanja o politici konkurencije kroz prizmu uloge Agencije kao kontrolora ekonomskih odnosa na crnogorskom tržištu.

Jovović je upoznao prisutne studente sa pojmovima koncentracija, restriktivnih sporazuma, dominantnog položaja na tržištu i tržišnih analiza kao osnovnim procesima u nadležnostima Agencije. Ukazao je da uspješnost poštovanja zakonskog okvira koji uređuje oblast konkurencije predstavlja ključan izazov za privlačenje stranih direktinih investicija i obezbjeđivanje jednakih uslova za sve učesnike na crnogorskom tržištu. On je istakao da se nada da će studenti Ekonomskog fakulteta u narednom periodu biti zainteresovani za obavljanje stručne prakse u Agenciji i da će u budućnosti predstavljati dio tima koji radi na ispunjavanju zahtjeva Evropske komisije definisanih kroz završna mjerila u pregovaračkom poglavlju 8 – Konkurencija.

Uoči predavanja, na sastanku kom su prisustvovali dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović, prof. dr Nikola Milović i dr Nebojša Jovović, obje strane su izrazile spremnost, da u okviru postojećeg Memoranduma o saradnji, posvećeno rade na promovisanju politike konkurencije i prošire saradnju kroz stažiranje studenata Ekonomskog fakulteta u Agenciji.

Predavanje dr Jovovića organizovano je u okviru IPA projekta pod nazivom „Increasing the capacity of institutions harmonising and implementing of EU acquis in the area of Competitiveness and Innovation“, koji se sprovode uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.