Dan Ekonomskog fakulteta - 63 godine težnji ka izvrsnosti u obrazovanju i istraživanju
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Uvažene koleginice i kolege, poštovani studenti, dragi alumnisti,

31. maj je prilika da, svake godine, odamo priznanje sadašnjim i svim bivšim članovima našeg Ekonomskog fakulteta, osoblju i studentima za kontinuirano traganje za izvrsnošću u obrazovanju i istraživanju. Od osnivanja 1960. godine, promovišemo ideju da Fakultet nije samo zgrada, učinioca, biblioteka ili nastavni program. U temeljima našeg Fakulteta je ugrađena ideja da ljudi – nastavnici i studenti udahnjuju život i daju istinsku vrijednost ovoj instituciji. Kroz zajedničko pregalaštvo generacija nastavnika, saradnika i studenata u prethodne 63 godine, zajedno smo stvorili okruženje koje podstiče inovacije, kritičko razmišljanje i cjeloživotno učenje.

Sve što je urađeno u prethodnoj godini predstavlja kontinuitet onoga što je postignuto u tradiciji dužoj od šest decenija. To je tradicija koja nas obavezuje da njegujemo izvrsnost u kreiranju i izvođenju nastavnih programa i u realizaciji naučno-istraživačkog rada.

U prethodnoj godini sproveli smo brojne strateški važne aktivnosti za dalji razvoj Ekonomskog fakulteta, o čemu svjedoči i veoma bogat Godišnji izvještaj o radu.

Ovom prilikom, izdvojiću samo neke njih:

  • Akreditovali smo prvi akademski program osnovnih studija na engleskom jeziku (MONTEB) – po prvi put u istoriji našeg Fakulteta i Univerziteta Crne Gore imaćemo priliku da na osnovnim studijama nastavu u potpunosti držimo na engleskom jeziku;
  • Bili smo posvećeni studentima, njihovom obrazovanju i pripremi za tržište rada. Radili smo na povezivanju teorijskih znanja sa praksom i pokrenuli projekat Studentske stručne prakse i Akademiju mjekih vještina;
  • Osnovali smo Alumni klub, Savjet najboljih studenata i Poslovni savjet. Na ovaj način, uz brojne druge aktivnosti, pokušali smo da dodatno integrišemo brojnu zajednicu našeg Fakulteta, i da je stavimo u službu naše osnovne misije – stvaranja obrazovanog kadra ekonomista svih profila koji doprinose progresu društva i države.
  • Vođeni vizijom o drušvenoj ulozi našeg fakulteta, u prethodnoj godini smo nastojali da rezultate naučno-istraživačkog rada dodatno predstavimo javnosti. Zbog toga smo proslavili Dan nauke i kroz više panela predstavili naučno-istraživačka dostignuća naših nastavnika i saradnika.
  • Organizvali smo i 12 okruglih stolova otvorenih za najširu javost na kojima smo pokrenuli debate o najaktuelnim ekonomskim temama. Pokrenuli debate i jasno iznijeli stavove akademske zajednice! Kroz navedene aktivnosti pokazujemo da imamo istraživačku radoznalost, akademsko i stručno znanje i spremnost da ih analiziramo i o njima iznosimo stavove.

Sa ciljem dodatnog jačanja naučno-istraživačkog rada i pozicije našeg Fakulteta u akademskoj zajednici i društvu, pokrenuli smo projekat realizacije prve međunarodne naučne konferencije MICEB. Pažljivo smo odabrali temu koja zaokuplja naučnu i stručnu javnost u domaćim i širim međunarodnim okvirima. Misija konferencije je da pokrene debatu o najvažnijim temama iz oblasti održivog razvoja, ekonomskog rasta i zelene ekonomije. A naš osnovni cilj je da Ekonomski fakultet, kroz ovaj i slične događaje i aktivnosti, jača svoju međunarodnu prepoznatljivost i bude nezaobilazan činilac prilikom kreiranja i sprovođenja strategija ekonomskog razvoja Crne Gore.  

Na čvrsto postavljenim temeljima tradicije, poštujući ulogu i značaj Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u sistemu visokog obrazovanja, nastavićemo rad na unapređivanju nastavnog procesa, naučnoistraživačkog rada, povećanju međunarodne vidljivosti, kao i jačanju veza sa privrednom i javnim sektorom.

Drage koleginice i kolege, dragi studenti, srećan nam svima 31. maj, dan osnivanja prvog fakulteta u Crnoj Gori!

Prof. dr Mijat Jocović, dekan

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.