Saopštenje: Najoštrije osuđujemo svaki vid plagijarizma u nauci




Saopštenje: Najoštrije osuđujemo svaki vid plagijarizma u nauci

Ekonomski fakultet, kao najstarija organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore, je u svim oblicima svog djelovanja posvećen zaštiti prava intelektualne svojine. Tokom prethodnih šest decenija postojanja, studente učimo da naučna čestitost, objektivnosti i moralna vjerodostojnost predstavljaju vrijednosti na kojima počiva akademska zajednica. Ponosni smo na činjenicu da su ove vrijednosti široko prihvaćene kod naših studenata.


Ponašanje u skladu sa etičkim kodeksom nije samo obaveza i odgovornost predavača, već i studenata koji su dio akademske zajednice. Akademska izvrsnost svakako će zaobići one koji pokušaju da plagijatom za sebe izbore poziciju u naučnoj zajednici, što ovim putem najoštrije osuđujemo i smatramo moralno neprihvatljivim.
Podsjećamo da Zakon o visokom obrazovanju u članu 78 predviđa da ukoliko nadležni organ utvrdi da je autorizovani rad plagijat, on se smatra ništavnim, kao i ocjene, nagrade, zvanja i titule koje je lice koje se koristi plagijatom steklo na osnovu takvog rada.


Svi naučni radovi članova akademske zajednice dostupni su javnosti i podliježu unaprijed utvrđenim procedurama njihove provjere. Smatramo da je od velikog značaja podizanje svijesti o sveprisutnom problemu plagiranja naučnih radova, te je rješavanje navedenog problema, kroz podizanje kontrole kvaliteta, u fokusu daljeg djelovanja Ekonomskog fakulteta.


Kako reputacija Ekonomskog fakulteta ne bi bila dovedena u pitanje, zbog slučajne ili namjerne neupućenosti u akademske principe i standarde, ograđujemo se od davanja bilo kakvih ocjena, do donošenja konačnih odluka nadležnih organa.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.