Ekonomski fakultet, 31.05.2018

Vrijednosti stečene na Ekonomskom fakultetu vodilja brojnim generacijamaNa Ekonomskom fakultetu danas je obilježeno 58 godina od njegovog osnivanja. U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika Države, Univerziteta i uspješnih privrednika, dodijeljene su nagrade najboljim studentima kojih je ove godine bilo 26. Proslava Dana fakulteta je bila prilika i za podsjećanje šta je u proteklom vremenskom razdoblju urađeno u cilju unaprijeđenja pozicije Ekonomskog fakulteta u obrazovnom sistemu Crne Gore

Dekan, prof.dr Nikola Milović, je istakao da se ekonomski stabilno i uspješno društvo temelji na znanju, a obrazovanje predstavlja jedan od ključnih resursa i komparativnu prednost država. Pristup visokom obrazovanju predmet je konstantih reformi koje imaju za cilj da unaprijede nacionalnu konkurentnost: “Upravo vodeći se navedenim činjenicama, počev od tekuće studijske godine, upisana je prva generacija studenata koji će svoju diplomu steći nakon 3 godine. Očekujemo da ćemo primjenom novog modela studiranja, uz veći stepen internacionalizacije i primjene studentske prakse, unaprijediti kvalitet obrazovanja i odgovoriti zahtjevima crnogorskog ali i evropskog tržišta rada”, smatra on.

Povećanje vidljivosti Ekonomskog fakulteta na međunarodnoj mapi obrazovnih institucija, svakako je jedan od strateških ciljeva, istakao je dekan Milović: “Postali smo članovi jedne od najprestižnijih evropskoj akreditacijskih kuća European Foundation for Management Development (EFMD), što nam otvara vrata za dobijanje međunarodne akreditacije EPAS, namijenjene programima iz oblasti ekonomije i menadžmenta. Posjedovanje ove akreditacije donijeće višestruke koristi za naše studijske programe, studente i nastavnike, ali i ukupno visoko obrazovanje Crne Gore.”


Fakultet je i dalje prepoznatljivo mjesto održavanja predavanja eminentnih naučnika, dokazanih stručnjaka iz prakse, ličnosti iz javnog života, kao i prestižnih međunarodnih institucija. U prethodnoj godini proširen je i krug prijatelja u biznis sektoru što studentima Ekonomskog fakulteta pomaže pri obavljanju stručne prakse tokom i nakon završenih studija.

Među potpisanim sporazumima o saradnji ističe se onaj potpisan sa Komercijalnom bankom AD Budva, čiji je glavni izvršni direktor g-din Mirko Marojević na današnjoj svečanosti uručio svim nagrađenim studentima novčanu nagradu, a posebnu nagradu je dodijelio najboljim studentima završne godine – plaćenu višemjesečnu stručnu praksu u sektorima Banke koje studenti sami odaberu.


Obraćajući se studentima, dekan Milović je istakao da je njihova dužnost da unapređuju sopstvena znanja i vlastite kompetencije kako bi postavili zdrave temelje za višegodišnji radni vijek: “ A na nama je da vam pružimo najbolje moguće uslove za rad i obrazovanje i obezbijedimo neophodna znanja i vještine kako bi vaš uspjeh učinili mogućim. Naša misija je da od Vas stvorimo ljude, profesionalce i intelektualce, koji se mogu ravnopravno uključiti u društveni i privredni život.


U ime nagrađenih studenata, prisutnima se obratio Bojan Pejović istakavši da će studenti ukazano povjerenje opravdati svojim djelima: „Uvjeren sam da godišnja nagrada Ekonomskog fakulteta sama po sebi predstavlja satisfakciju, snažan podsticaj i dodatnu motivaciju svakom pojedincu, koji se nalazi na putu ostvarenja krajnjih ciljeva naučnog, profesionalnog i ličnog razvoja. “


Na današnjoj svečanosti je poručeno da je našem društvu i državi više nego ikada potrebno više obrazovanih, kreativnih i preduzetnički usmjerenih mladih ljudi, zbog čega zajedno treba da podržimo i pospješimo njihove ambicije i ideje.