Obilježen 31. maj - Dan Ekonomskog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Uručivanjem nagrada najboljim studentima, Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore obilježio je Dan fakulteta i 57 godine postojanja i rada. 

Proslavi je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima su bili predstavnici Univerziteta Crne Gore, privrede, nauke, kulture, poslovnih organizacija, kao i veliki broj predstavnika medija.

Na samom početku svečanosti, Dekan Ekonomskog fakulteta docent dr Nikola Milović pozdravio je brojne zvanice, i naglasio značaj danapnjeg datuma. 

"Od 31. maja 1960 godine do danas ideja koja je ugradjena u temelje fakulteta je sticanje kvalitetnih teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti ekonomskih nauka. Ta znanja ovdje su dobili najveći crnogorski državnici i privrednici, a prenosili su im ih akademici, rektori, profesori i saradnici ovog Fakulteta.

Na vrijednostima koje su postavili profesori i svršeni studenti sa našeg fakulteta, nastajalo je novo društvo i država. Sve ovo jasno govori o značaju Ekonomskog fakulteta i njegovoj snažnoj istorijskoj ulozi u razvoju Crne Gore."


Tokom svog obraćanja dekan Milović se osvrnuo i na niz najznačajnijih aktivnosti koje su u proteklih godinu dana sprovedene na Ekonomskom fakultetu. 

" Uspješno smo akreditovali novi nastavni plan i program – po modelu 3+2+3, kojim će biti unaprijeđen kvalitet studiranja, a svršeni studenti ekonomije i menadžmenta imaće i teorijsko i praktično znanje za novi sistem funkcionisanja i privređivanja u modernom poslovanju.

 U okviru Nauke i istraživanja, nastavili smo suizdavanje časopisa  Economic – Outlook kao i “Montenegro journal of Economics”. Objavili smo 10 radova u časopisima koji se nalaze na SCI/SSCI listama, i učestvovali smo u preko 15 međunarodnih naučnoistraživačkih projekata.

  
Tokom Prethodne godine 46 naših studenata boravilo je na stranim univerzitetima, 9 stranih studenata studiralo je na našem fakultetu, 14 nastavnika i saradnika boravilo je na stranim, dok je 10 stranih nastavnika boravilo na našem fakultetu;

U okviru Odnosa sa akademskom i poslovnom zajednicom Potpisali smo sporazume o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Zagrebu i Ekonomskim fakultetom u Osijeku.

U pogledu infrastrukture napravljeni su znatni iskoraci na osavremenjavanju Fakulteta. Ulaganjelaganja u IT opremu, opremanje sala, kao i projekat osposobljavanja zgrade fakulteta za lica sa invaliditetom u vrijednosti od 230 hiljada eura, samo su počeci ulaganja i obnove fakulteta"

Da je prethodna godina bila veoma uspješna na svim poljima dokazuju i brojne nagrade.

" Stručni žiri Asocijacije menadžera Crne Gore da Ekonomskom fakultetu dodijeli nagradu za najbolju instituciju za obrazovanje i edukaciju menadžera.  Osim toga, studentima Fakulteta  dodijeljene su nagrade za najbolji diplomski, i doktorski rad za 2017. godinu koju tradicionalno dodjeljuje Centralna banka Crne Gore. Da naši studenti ne zaostaju za kolegama iz inostranstva potvrđuje i najveće i najprestižnije evropsko takmičenje u različitim disciplinama i vještinama Euroskills 2016. godine.

Sa ciljem bogaćenja studentskog života i aktivizma pokrenuli smo dvije nove manifestacije Dani brucoša i The Right Start. Predavanja istaknutih privrednika, ministara, bogat kulturni i sportski život ponovo su napunili učionice i postale svakodnevnica u funkcionisanju Ekonomskog fakulteta, na naše veliko zadovoljstvo." istakao je dekan.


Na kraju svog obraćanja dekan Milović naglasio je da je spirala krize upravljanja Ekonomskim fakultetom i komunikacije sa organima UCG čiji smo sastavni dio, zaustavljena. Kroz uspješnu saradnju sa organima Univerziteta Crne Gore, Rektorkom i predsjednikom UO, pronađeno optimalno rješenje za kvalitetno funkcionisanje fakulteta u budućem periodu kroz usvajanje sistematizacije radnih mjesta, nakon gotovo 20 godina.

Predstavljen je i godišnji izvještaj za 16/17 godinu, u kojem su sublimirani svi projekti sprovedeni u prethodnom jednogodišnjem periodu.


Centralni dio svečanosti bio je uručivanje nagrada najboljim studentima, koji su ostvarili najbolje rezultate u toku prethodne godine.

U školskoj 2016/2017. godini, za ostvareni uspjeh na akademskim osnovnim studijama, nagrađeno je 27 studenata.

- Za ostvareni uspjeh na prvoj godini akademskih studija nagrađeni su: Raičević Milan, Simović Barbara, Jovanović Aleksandra.
- Za ostvareni uspjeh na prve dvije godine akademskih studija nagrađeni se: Vlahović Anđela, Tošković Ivana, Radanović Nikola, Bošnjak Mirjana, Vujičić Nikola, Šaranović Adriana, Vukčević Milica, Veljković Jelena, Janketić Tamara.

- Nagrađeni studenti za ostvareni uspjeh na prve tri godine akademskih studija nagrađeni su: Pejović Bojan, Martinović Miloš, Đorić Suzana, Lukač Ilma, Tomašević Jelena, Ražnatović Lela, Paškalj Ana.

- Za ostvareni ukupni uspjeh poslije završe završenih studija nagrađeni su: Bajagić Jovana, Šehović Denisa, Vuković Ana, Ćirović Dragana, Vukčević Milica, Knežević Sanja, Đoković Tijana, Ražnatović Aleksandar.

- Takođe, za ostvareni uspjeh na primijenjenim osnovnim studijama (prosječna ocjena preko 9.00) nagrađeno je ukupno šest studenata. Na Studijama menadžmenta Podgorici nagrađena su tri studenta.

- Za ostvareni uspjeh na prvoj godini primijenjenih osnovnih studija nagrađeni su: Bijelić Aleksandar, Šljukić Danilo
- Za ostvareni uspjeh na prve dvije godine primijenjenih osnovnih studija nagrađena je Bakica Helena.

- Na Studijama menadžmenta u Bijelom Polju nagrađeni su, takođe, tri studenta. 

- Za ostvareni uspjeh na prvoj godini primijenjenihosnovnih studija nagrađena je Babajić Erna.

- Za ostvareni ukupni uspjeh poslije završenih studija nagrađeni su: Mulić Dženana, Čoković Elvina.

- Posebna nagrada fakulteta dodijeljena je studentima Damjani Katnić i Bojanu Pejoviću, dobitnicima zlatne medalje na takmičenju EuroSkills.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.