Kinesko iskustvo će pomoći razvoju visokog obrazovanja u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović u posjeti je Narodnoj republici Kini predvodeći delegaciju koju čine predstavnici četiri crnogorska univerziteta – jednog državnog i tri privatna. Povod posjete je prisustvo seminaru Higher Education Management for Montenegro in 2018” organizovanom pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine kineske države,  a koji se tiče poboljšanja svih aspekata upravljanja razvojem visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

Na svečanom otvaranju prisutne je u ime domaćina pozdravio potpredsjednik univerziteta Zhejiang Normal University, prof. dr Zhang Genfu, i održao uvodno predavanje.  Dekan Milović se zahvalio zbog ukazane časti da se prisutnima obrati u ime crnogorske delegacije, organizatorima uručio prigodan poklon i tom prilikom  poručio: „Ovaj seminar smatram izuzetno važnim poglavljem u dinamičnoj naučnoj saradnji koja će povezati institucije koje predstavljamo kao i naše dvije države. Povećanje vidljivosti crnogorskih univerziteta na međunarodnoj mapi obrazovnih institucija svakako je jedan od strateških ciljeva.  Upravo u tome vidim veliki značaj ovog seminara za razmjenu mišljenja i ideja kao i uspostavljanje saradnje. “

Delegaciju Univerziteta Crne Gore pored dekana Milovića čine i prorektori prof. dr Nataša Kostić i prof. dr Boris Vukićević.

Seminar u provinciji Zhejiang organizuje Zhejiang Normal University, jedan od najboljih kineskih univerziteta sa svjetski priznatim rezultatima kako u nastavi tako i u istraživanjima. Cilj seminara je prenošenje pozitivnih iskustava i dostignuća u razvoju tamnošnjeg visokog obrazovanja kolegama iz Crne Gore.

Tokom seminara učesnici će posjetiti više univerziteta u Šangaju, Hangzhou i Yiwuu. Pored toga,  crnogorska delegacija će imati priliku da se upozna sa lokalnom kulturom kako bi na taj način bili u prilici da bolje  razumiju i savladaju sve ono što je predstavljeno u radnom dijelu seminara a tiče se kineskih dostignuća u obrazovanju, društvu i izgradnji kulture. Istovremeno, ovaj bilateralni seminar koji je organizovan u saradnji vlada Crne Gore i Narodne republike Kine,  otvoriće  prostor za razgovore o daljoj saradnji i razmjeni između dvije države u budućnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.