EuroSkills 2018 – srebrna medalja i novi uspjeh tima Ekonomskog fakulteta!




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tim Ekonomskog fakulteta osvojio je drugo mjesto i srebrnu medalju u oblasti preduzetništva na evropskom takmičenju EuroSkills 2018, koje je u posljednjoj nedjelji septembra održano u Budimpešti. To predstavlja veliki uspjeh za Crnu Goru i Ekonomski fakultet, jer smo još jednom pokazali da se možemo takmičiti sa najvećim evropskih zemljama. Naime, najveće evropsko takmičenje u vještinama, koje se održava svake druge godine, ove godine je okupilo više od 500 takmičara iz 28 evropskih zemalja. Takmičenju je prisustvovalo i 15 takmičara iz 4 gostujuće zemlje van Evrope (Indije, UAE, Japana, Koreje) koje su članice asocijacije WorldSkills International.

Disciplinu preduzetništvo (Entrepreneurship - Business Development) je sačinjavao tim Ekonomskog fakulteta – takmičari Aleksandra Jovanović i Nikola Martinović, dok su kolega  Bojan Pejović i prodekan za nastavu prof. dr Boban Melović imali ulogu mentora – eksperta u pripremi takmičara.

Crna Gora je u disciplini preduzetništvo zauzela drugo mjesto, dok je prvo mjesto pripalo Rusiji, a treće Austriji. Tim Ekonomskog fakulteta je na taj način ponovo donio uspjeh našoj zemlji, nakon što je prošlog puta na navedenom takmičenju tim za preduzetništvo, pod mentorstvom profesora Melovića, osvojio zlatnu medalju. Zadatak koji su takmičari dobili u Budimpešti odnosio se na jedan od 17 globalnih ciljeva Ujedinjenih nacija i bio je iz oblasti upravljanja otpadom, odnosno odgovorne potrošnje (Waste Management – Responsible Consumption). Na osnovu dobijenog zadatka takmičari su, kroz deset modula, napravili detaljnu razradu biznis projekta.

EuroSkills podrazumijeva učešće više stotina talentovanih mladih ljudi odabranih putem nacionalnih takmičenja i selekecija u svojim zemljama. Takmičari mogu imati do 25 godina u godini takmičenja i mogu se takmičiti samo jednom. Tokom EuroSkills takmičenja, okupljaju se međunarodni partneri iz svijeta ekonomije, Vladine institucije i obrazovne ustanove. Ciljevi organizovanja EuroSkills takmičenja su podizanje standarda u vještinama i promocija stručnog obrazovanja u Evropi, razvoj svijesti o važnosti znanja i stručnog obrazovanja za razvoj EU, kao i povezivanje privrede i obrazovanja, na čemu je najveći akcenat postojanja ove asocijacije.

Institucija koja predstavlja Crnu Goru u WorldSkills Europe asocijaciji je Centar za stručno obrazovanje. Pored takmičara i eksperata, zvaničnu crnogorsku delegaciju na ovom takmičenju činili su predstavnici organizatora - Centra za stručno obrazovanje: Duško Rajković – oficijelni delegat, Sandra Brkanović - tehnički delegat, Srđan Obradović – asistent tehničkog delegata, Marina Braletić-Taljanović – tim lider.

Crna Gora je jedina država iz regiona koja učestvuje na EuroSkills takmičenju, a nije članica Evropske unije. Na ovogodišnjem EuroSkills-u Crna Gora se pored preduzetništva, kao prezentacione vještine, takmičila i u sljedećim disciplinama: mobilna robotika, kuvarstvo, restoraterstvo i frizerske usluge. Takmičenje je bilo organizovano na visokom nivou i ispraćeno je od strane visokih zvaničnika: predsjednika i premijera Mađarske, ministarstava obrazovanja i rada država učesnica takmičenja, privrednih subjekata većeg broja evropskih zemalja, kao i predstavnika najvećih kompanija. Prema zvaničnim procjenama kompleks u kojem je održan EuroSkills u Budimpešti, za vrijeme trodnevnog takmičenja, posjetilo je čak 100 000 ljudi.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.