Arena u kojoj borbom dostižete najbolju verziju sebe




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Karijera danas značajno se razlikuje od one koju su prije par decenija počinjali  svršeni diplomci.  Dok je tada prvo zaposlenje najčešće trajalo do kraja radnog vijeka, te su ga odlikovali sigurnost i predvidljivost poput uspinjanja uz merdevine, današnja karijera bi se najbolje mogla opisati kao putovanje. Ovo je studentima prve godine Ekonomskog fakulteta saopštila psiholog Milena Nikolić tokom predavanja „Karijera  nekad i sad“ održanog u okviru manifestacije Dani brucoša.

Početak studija mogli bi posmatrati kao arenu, u kojoj neće biti borbe jednih protiv drugih, već borbe za dostizanje najbolje verzije sebe, smatra Nikolić: „ Diploma Ekonomskog fakulteta je najbolja diploma iz ekonomije koju možete steći u Crnoj Gori, i na taj način imati odličnu početnju poziciju kao na odskočnoj dasci. Ali savremeno tržište rada traži još nešto – vještine, kompetentnost, iskustvo, određene lične osobine – sve ono što morate sami da steknete upornim radom na ličnom razvoju“ – ističe ona, ukazujući na činjenicu da uprkos podacima o broju nezaposlenih ekonomista postoji jednako velika potreba tržišta rada za ovim profilom.  Upravo u tome ona vidi šansu za sve mlade ljude koji pored sticanja diplome treba da streme i sticanju dodatnih kvalifikacija čime će biti konkurentniji u selekciji poslodavaca.

Na predavanju je bilo riječi i o tome koliko je važno da realno sagledamo sebe, identifikujemo svoje prednosti i mane, te osmislimo način na koji ćemo postići željeni cilj, poput onog posebno važnog na početku studija – kako od „kampanjca“ stići do organizovanog studenta koji svoje obaveze postiže bez pritiska zbog kratkog roka.

Predavanjem „Karijera nekad i sad“  završena je manifestacija Dani brucoša čiji je cilj da se generacija novih studenata upozna sa radom Ekonomskog fakulteta, njegovom upravom, kao i nizom aktivnosti kojima tokom godine mogu prisustvovati.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.