Održan Science Shop – prilika da se studenti uključe u rješavanje problema građana  




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru manifestacije Otvoreni dani nauke koju organizuje Ministarstvo nauke, na Ekonomskom fakultetu je održana Radionica o rješavanju konkretnih problema građana putem studentskih radova – Science Shop.

Ovaj  program ima za cilj da pokaže kako se danas građani uključuju u naučna posmatranja i mjerenja, ali i kako učestvuju u kreiranju naučnih politika, prioriteta i istraživačkih pitanja. Specijalni gost bio je direktor Science Shop-a iz Budimpešte, Andras Martoni, sa Corvinus Univerziteta, koji je radionicu na Ekonomskom fakultetu vodio zajedno sa docent dr Mirjanom Kuljak.

Uoči početka radionice, upriličen je sastanak sa dekanom, prof. dr Nikolom Milovićem i prodekanom za naučnoistraživački rad i odnos sa biznis zajednicom, prof. dr Mijatom Jocovićem. Tom prilikom je istaknuto da je ovakav oblik uključivanja studenata u rješavanje zadataka odličan način za sticanje praktičnog iskustva i širenje oblasti primjene stečenog znanja. Koncept Science Shop, koji je na univerzitetima u Evropi počeo da se razvija prije 40-tak godina, u nekim zemljama doživio je punu zrelost, dok se u nekim još nije ni pojavio. To je praktični način kako univerziteti ostvaruju „treću misiju”, angažovanje za društveno dobro. Science Shops omogućavaju da se studenti, od diplomaca do doktoranada, na naučni i stručni način bave pitanjima koja su od interesa za građane, neprofitne aktere, javne ustanove, opštine… Ove grupe na organizovan način komuniciraju svoje potrebe, pitanja, a studenti vođeni mentorima definišu istraživačka pitanja i rješavaju ih putem diplomskih, magistarskih, doktorskih radova i na taj način pružaju činjeničnu potporu širokom društvu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.