Stabilnost cijena i odsustvo inflacije najbitnija korist za građane – intervju dekana Milovića za Mina-business




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru projekta koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović je dao intervju za novinsku agenciju Mina u vezi sa Poglavljem 17 - Ekonomska i monetarna unija, kako bi se građani bliže upoznali sa onim što ih očekuje u tom pregovaračkom poglavlju i zahtjevima i procedurama koje treba ispuniti.

Intervju prenosimo u cjelosti:

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija (EU) prvi put pregovara za članstvo sa državom koja koristi euro kao zvanično sredstvo plaćanja, saopštio je dekan Ekonomskog fakulteta, Nikola Milović, i dodao da će stabilnost cijena i odsustvo inflacije biti najbitnija korist za crnogorske građane.

„Uporedo sa tim, snaga valute koju posjeduju crnogorski građani, a koja je vezana za veći životni standard, je visoko na listi benefita korišćenja eura kao našeg novca“, kazao je Milović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je, komentarišući napredak države u Poglavlju 17 koje se odnosi na Ekonomsku i monetarnu uniju, ocijenio da je specifičnost Crne Gore, u odnosu na druge zemlje sa kojima EU vodi ili je vodila pregovore o pristupanju, njen devizni režim, odnosno eurizacija.

„U dosadašnjem postupku pregovora jasna je opredijeljenost Crne Gore da zadrži euro kao zvanično sredstvo plaćanja. Istovremeno, jasna je i saglasnost Crne Gore sa činjenicom da se korišćenje eura u potpunosti razlikuje od korišćenja eura u okviru Ekonomske i monetarne unije“, objasnio je Milović.

Samim tim, kako je dodao, pristupanje EU neće podrazumijevati i pristupanje Ekonomskoj monetarnoj uniji.

„Crna Gora će nastojati da ispuni kriterijume za pristupanje eurozoni za koje se očekuje da će biti modifikovani, upravo zbog režima eurizacije“, naveo je Milović.

On je kazao da je usvajanje evropske ekonomske politike i definisanje zajedničkih ciljeva u skladu su sa principima otvorene tržišne ekonomije i slobodne konkurencije.

„Takva politika uz jedinstvenu monetarnu politiku djeluje na stabilnost cijena na nivou Zajednice. Ulaskom u pregovore za članstvo u EU, u dijelu koji se odnosi na Poglavlje 17, Crna Gora je iskazala spremnost da dijeli te ciljeve“, saopštio je Milović.

Prema njegovim riječima, ciljevi su i stabilnost kamatnih stopa, funkcionalna tržišna ekonomija, povećanje konkurentnosti i stabilne javne finansije, odnosno makroekonomska stabilnost.

„Zbog toga se posebna pažnja posvećuje praćenju i otklanjanju makroekonomskih neravnoteža. Poslovanje u stabilnom okruženju, sa pravilima i procedurama jedinstvenim za cijelo tržište EU, svakako će predstavljati benefit za crnogorskog građanina“, smatra Milović.

On je podsjetio da je Poglavlje 17 otvoreno za pregovore za članstvo u EU.

„Nakon toga, čekaju nas dalje obaveze koje treba da ispunimo za članstvo u Ekonomskoj i monetarnoj uniji, i pored toga što Crna Gora koristi euro kao zvanično sredstavo plaćanja“, objasnio je Milović.

Očekivanja su, kako je kazao, da će neki kriterijumi biti modifikovani polazeći od crnogorskog deviznog režima.

„Međutim, kriterijume koji se odnose na javni dug i budžetski deficit Crna Gora će morati da ispuni. Na unaprijeđenju sistema javnih finansija se već radi. S obzirom na to da još nijesmo članica EU, rano je govoriti o rješenju tih pitanja“, poručio je Milović.

On je saopštio da će Crna Gora, što je već sada izvjesno, na „drugačiji način“ postati dio Evropske monetarne unije.

„Podsjetiću, da bi neka zemlja bila dio monetarne unije ona mora da ispuni tri kriterijuma. Prvo, da je članica EU, drugo da ispunjava kriterijume konvergencije prije ulaska u Evropsku monetarnu uniju i treći da i nakon ulaska u Evropsku monetarnu uniju nastavi da ih i dalje poštuje“, kazao je Milović.

Prema njegovim riječima, specifičnost samog procesa ekonomskih integracija sa EU i pregovora, kao i samo korišćenje eura od 2002. godine, postavilo je i to pitanje u prvi plan.

„U nedavnim medijskim izlaganjima glavnog, kao i pregovarača za Poglavlje 17, kao glavni izazovi istaknuti su promjena jednog člana Ustava na način da se obezbijedi usaglašavanje ciljeva Centralne banke (CBCG) sa pravnom tekovinom EU, kao i implementacija statističkih standarda ESA 2010, posebno u sistemu javnih finansija“, saopštio je Milović.

On je kazao da bi, sa pozicije profesora i dekana Ekonomskog fakulteta, kao izazov istakao jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije, njene mogućnosti da se suoči sa konkurentskim pritiskom na tržištu EU, kao i ukupno snaženje svih makroekonomskih indikatora koji upućuju na veću stabilnost i podsticaj za rast.

„Euro kao valutu ne smijemo odvojeno posmatrati od sistema u kojem se koristi. Takođe, sami kriterijumi konvergencije i njihovo modifikovanje od značaja su za pristupanje Crne Gore eurozoni“, rekao je Milović.

On je podsjetio da je Poglavlje 17 otvoreno u junu ove godine, odnosno među posljednjim.

„Imajući u vidu i specifičnosti i složenosti pitanja koja se razmatraju, sasvim je realno očekivati da će zajedno sa Poglavljem 8 – Konkurencija, među posljednjima biti i zatvoreno“, zaključio je Milović.

Originalni intervju možete pronaći na linku:

https://www.mina.news/minabusiness/stabilnost-cijena-i-odsustvo-inflacije-najbitnija-korist-za-gradane/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.