Ekonomski fakultet potpuno prilagođen za lica sa invaliditetom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dekan Ekonomskog fakulteta docent dr Nikola Milović i predstavnici Direkcije javnih radova, Ministarstva održivog razvoja i turizma, NVO organizacije  – Udruženja „Plegije“,  obišli su završene radove na  Ekonomskom fakultetu.

Dekan Milović naveo je da vrijednost projekta iznosi 230 hiljada eura,  i pritom se zahvalio Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Direkciji javnih radova na pruženoj podršci.  Posebno je naveo da je zahvaljujući realizaciji projekta Ekonomski fakultet u potpunosti prilagođen za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom.

Svi prisustni su izrazili zadovoljstvo kvalitetom izvedenih radova, a naročito su nivoom prilagođenosti objekta zadovoljni predstavnici NVO organizacije „Plegija“ , koji su istakli da će uveliko biti olakšano studiranje osoba sa invaliditetom na Ekonomskom fakultetu.

U toku realizacije projekta, na objektu su završeni obimni građevinski i građevinsko-zanatski radovi, kao i radovi na instalacijama vodovoda i kanalizacije, elektroinstalacija jake struje i montaži opreme.

U potpunosti su sanitarni čvorovi po spratovima, montirane su tri vertikalno podizne platforme, kao i dvije koso podizne platforme. Takođe, montirane su i četiri projektom predviđene unutrašnje rampe za savladavanje denivelacija unutar objekta, a na svim predviđenim mjestima postavljene su oznake pristupačnosti.

Završena je veoma zahtjevna montaža panoramskog lifta i montaža mašinske lift-kućice, a obilježena su i označena dva pristupačna parking mjesta.

Za slabovida i slijepa lica postavljene su taktilne trake za spoljašnje i unutrašnje prostore, orjentacioni planovi reljefno izrađeni za kretanje u objektu po svim etažama, kao i oznake prostorija na Brajevom pismu na svim prostorijama do kojih vode taktilne trake. 

Učionice, sale, računarske sale i amfiteatri imaju prilagođena mjesta za ova lica, kako bi bez ikakvih smetnji pohađala nastavu, ali isto tako imala mogućnost da budu zaposleni na fakultetu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.