Ekonomski fakultet, 03.07.2019

 Frensis Fukujama i dekan Milović na sastanku kod Predsjednika Crne GorePoznati američki politikolog Frensis Fukujama, koji  boravi u Crnoj Gori zbog Liderske akademije za razvoj koju vodi na Ekonomskom fakultetu, sastao se sa predsjednikom Crne Gore g-dinom Milom Đukanovićem. Na sastanku kojem je prisustvovao i dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović, predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo posjetom profesora Fukujame Crnoj Gori i prilikom da njegovo predavanje čuju studenti. Crna Gora je, kazao je on, iskreni zagovornik evropskih i evroatlantskih integracija, prije svega zbog potrebe za usvajanjem evropskog sistema vrijednosti i dostizanja evropskog kvaliteta  života kroz proces reformi. Napominjući da je svjestan nepopularnosti zahtjevnih reformi, podsjeća da u ovom regionu nemamo luksuz daljeg zaostajanja za razvijenom Evropom. Uz sve evropske slabosti, integracija u EU je beskompromisna potreba zemalja ZB, ocijenio je Đukanović.

Profesor Fukujama izrazio je zahvalnost zbog prilike za susretom tokom njegove prve posjete Crnoj Gori. On je kazao da je razlog njegovih učestalih dolazaka u naš region postojanje konfrontacije dva sistema, liberalne demokratije sa jedne i sistema koji dominantno dolazi iz Rusije i drugih zemalja. U tom kontekstu pozdravio je odluku Crne Gore o učlanjenju u NATO, ističući da ta organizacija predstavlja najozbiljniji  savez na svijetu i mehanizam koji čuva naše vrijednosti. Ukazujući na savremene opasnosti poput populizma, socijalnih mreža i globalizma, iskazao je uvjerenje u opstanak i pobjedu demokratskog sistema vrijednosti I razvoj demokratije. “ NATO i EU nude mnogo bolje opcije, nego alternative kojima smo izloženi”, kazao je Fukujama. Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktuelnim evropskim i globalnim pitanjima.

Prestižnu Lidersku akademiju za razvoj organizuju Ekonomski fakultet i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Centra za demokratiju, razvoj i vladavinu prava Univerziteta Stanford (CDDRL), Balkanskog fonda za demokratiju i Njemačkog Maršal fonda SAD-a.

Izvor:  http://predsjednik.me/view_page.php?id=659

 

Broj posjeta : 746