Studenti zainteresovani za oblast ljudskih resursa




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Radionica iz oblasti upravljanja ljudskim resursima, koju su osmislili i održali Paul McCallion i Gillian McDowell, realizovana je na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta Crne Gore, uz učešće 35 studenata Fakulteta. Paul McCallion je psiholog sa dvadesetdevetogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, a njegova asistentkinja Gillian McDowell ekspert sa petnaestogodišnjim iskustvom koje je stekla tokom rada na vodećim pozicijama u sektoru za upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj Vladi, ali i kao univerzitetski predavač.

Na samom početku Paul McCallion je uz kratak motivacioni govor upoznao studente sa sadržajem radionice. Nakon toga se posebno osvrnuo na svoje dvadesetdevetogodišnje iskustvo psihologa, koji se bavi ljudskim resursima. Poručio je studentima da budu spremni da iznose svoje stavove, ali i da budu spremni da saslušaju druge, jer je interakcija i razmjena iskustava najbolji vid učenja. Takođe, podijelio je studentima savjete koji će im biti korisni nezavisno od posla kojim se budu kasnije bavili, s obzirom na činjenicu da se ljudski resursi provlače kroz svaki segment organizacije u savremenom svijetu. Posebno je istakao značaj čovjekove psihe kao najbitnijeg faktora prilikom odabira kadrova za zapošljavanje u bilo kom preduzeću.

U drugom dijelu radionice, interakciju sa studentima je uspostavila g-đa McDowell, koja je ukazala na osnovne aktivnosti koje se moraju sprovoditi da bi sistem upravljanja ljudskim resursima u kompaniji bio efikasan. Istakla je da se posebna pažnja mora posvetiti novim članovima organizacije, kako bi se što bolje uklopili u kolektiv, pri čemu je uloga mentora od posebnog značaja. Dodala je i da je izuzetno važno da zaposlene koji imaju dobre ideje za bolje performanse organizacije uključimo u realizaciju istih, čime se podstiče njihova kreativnost i posvećenost poslu.

I više nego očigledna bila je zainteresovanost prisutnih studenata za radionicu na ovu temu tako da interakcija između njih, g-dina McCalliona i g-đe McDowell nije izostala. Kako znamo da uspjeh firme nije rezultat individualnog truda i rada već sinergije i motivacije zaposlenih, studenti su jedva čekali da čuju stav psihologa kako balansirati dobru klimu u organizaciji, zadovoljstvo, motivaciju i posao. Isto tako, studenti su se upoznali sa aktuelnim trendovima iz oblasti HR menadžmenta kao i funkcijom HR-a u organizaciji, koja se u savremenom svijetu neprestano suočava sa talasima promjena.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.