Izvršni direktor MMF-a održao predavanje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Anthony de Lannoy danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore održao predavanje na temu "Uloga MMF-a u globalnom monetarnom sistemu". 

Prezentaciji je prisustvovao i  guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, koji je ocijenio veoma značajno to što je u sklopu zvanične posjete Crnoj Gori, gospodin De Lannoy izdvojio vrijeme da studentima i saradnicima približi značaj i ulogu koju ima MMF u glabalnom društvu.  

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović poželio je dobrodošlicu uvaženim gostima, i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom Ekonomskog fakulteta i MMF-a.  

Dekan Milović istakao je činjenicu da je Ekonomski fakultet najstarija ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori, i da je u 21. vijeku misija fakulteta proaktivno i inovativno pristupanje rješavanju ekonomskih problema, koji za rezultat ima jačanje crnogorske ekonomije i podizanje stepena njene konkurentnosti i fleksibilnosti.  

Mnoga pitanja o tome u kom pravcu će se razvijati novi svjetski monetarni sistem i dalje ostaju otvorena, te je stoga neophodno imati prezentacije od istaknutih stručnjaka iz oblasti kao što je gospodin De Lannoy - naveo je dekan Milović.  

Izvršni direktor MMF-a gospodin De Lannoy zahvalio se na gostoprimstvu, i izrazio da mu je izuzetna čast biti danas gost Ekonomskog fakulteta.

 De Lannoy je naveo činjenicu da je globalna finansijska kriza pokrenula brojne diskusije o nužnim reformama svjetskog monetarnog sistema, i da Međunarodni monetarni fond ima specifičnu ulogu na tom polju. 

U proteklom periodu MMF je Crnoj Gori pružao pomoć tehničke prirode, a istakao je i činjenicu da je naša država jedna od rijetkih koja se nije obratila MMF-u za kreditni program. 

Razvoj monetarnog sistema za 21. vijek, u kome najveće svjetske ekonomije mogu obuhvatiti i neke ekonomije koje imaju prilično nerazvijene finansijske sisteme, je veliki izazov za sve nas - zaključio je De Lannoy. 

Današnje predavanje je organizovao Ekonomski fakultet UCG, u saradnji sa MMF-om. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.