Poruka dobrodošlice Dekana novoj generaciji studenata Ekonomskog fakulteta




Poruka dobrodošlice Dekana novoj generaciji studenata Ekonomskog fakulteta

Uvažene koleginice i kolege,

studenti 61. generacije Ekonomskog fakulteta, želim Vam dobrodošlicu u porodicu najuspješnijih! Već na početku, vaša generacija biće posebno upamćena jer ste upisali fakultet u godini jubileja kada Ekonomski fakultet proslavlja 60 godina od osnivanja, tokom kojih je više od 12 hiljada studenata steklo zvanje diplomiranog ekonomiste.

Osim toga, Vi ste i prva generacija studenta koja će početak nastave pratiti online, kao odgovor na izazove koje nam je postavila pandemija izazvana virusom Covid 19. Međutim, kvalitet obrazovanja koje ćete dobiti ne zavisi od kanala komuniciranja i od toga da li je u pitanju klasična ili online nastava, već od znanja i kompetencija naših profesora, zbog čega sam uvjeren da ćete uz malo vaše posvećenosti i radnih navika uspjeti da sve svoje obaveze ispunjavate u roku. Ekonomski fakultet je prvi u Crnoj Gori pokrenuo program Učenje na daljinu (Distance learning) davne 2008. godine, što potvrđuje bogato iskustvo našeg nastavnog kadra u ovakvom modelu održavanja nastave.

Svih ovih decenija, ideja koja je ugrađena u temelje Fakulteta jeste sticanje kvalitetnih teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti ekonomskih nauka. Obrazovanje i vrijednosti stečene ovdje bile su vodilja brojnim generacijama ekonomista, najvećim crnogorskim državnicima i privrednicima, a prenosili su im ih akademici, rektori, profesori i saradnici Fakulteta. Siguran sam da ćete, kao predstavnici ove institucije, nastaviti istim putem i njegovati vrijednosti koje su postavile brojne prethodne generacije profesora i studenata našeg fakulteta.

Tu smo da Vas tokom naredne tri godine naučimo ekonomiji, ali i brojnim drugim životnim lekcijama koje su dio kompleksnog procesa obrazovanja svakog mladog čovjeka. Steći diplomu Ekonomskog fakulteta ne znači samo da ste usvojili sva potrebna znanja, to znači da ste usvojili i analitički pogled na društvene procese i naučili da razmišljate divergentno. Kreativnost i pronalaženje novih rješenja za nove probleme smatraju se najpoželjnijim vještinama 21. vijeka, zbog čega ćemo vas ovdje na Ekonomskom fakultetu podsticati upravo na takav način razmišljanja.

Današnjim ulaskom u akademski svijet, načinili ste pravi izbor, birajući instituciju sa prepoznatljivim studijskim programima. Naša istrajnost da razvijamo i pratimo evropske trendove visokog obrazovanja, treba da vam omogući, kako teorijsko, tako i praktično znanje za novi sistem funkcionisanja i privređivanja. Nastavni planovi prilagođeni su potrebama privrede a nastavni kadar je posvećen sticanju i unapređenju znanja studenata. Osim toga, najsavremenije metode u izvođenju nastave i uslovi studiranja koji su značajno unaprijeđeni tokom prethodne tri godine kako bi bilo odgovoreno potrebama savremenih nastavnih procesa,  čine naš fakultet prepoznatljivom institucijom u Crnoj Gori i međunarodnom okruženju.

Kvalitetna komunikacija sa predstavnicima akademske i biznis zajednice, na lokalnom i međunarodnom nivou, strateška su orijentacija Ekonomskog fakulteta. Tako smo u prethodnom periodu bili u prilici da organizujemo gostujuća predavanja eminentnih svjetskih naučnika, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Fina Kidlanda i politikologa Frensisa Fukujame, što je u značajnoj mjeri doprinijelo imidžu i vidljivosti našeg Fakulteta na međunarodnoj mapi obrazovnih institucija. U proteklom periodu su obnovljeni i unaprijeđeni odnosi sa predstavnicima najuspješnijih domaćih kompanija čime smo stvorili  preduslove za obavljanje stručne prakse naših studenata u partnerskim institucijama kao i njihovo vrlo brzo zapošljavanje.

Uvažene koleginice i kolege, na kraju Vam poručujem– studiranje na fakultetu sa najdužom tradicijom u Crnoj Gori je privilegija najboljih. Zato će vaša dužnost biti da unapređujete sopstvena znanja i kompetencije kako biste postavili zdrave temelje za vaš višegodišnji radni vijek. Na nama je da vam pružimo najbolje moguće uslove za rad i obrazovanje i obezbijedimo sva neophodna znanja i vještine kako bi vaš uspjeh učinili mogućim.

Želim vam srećan početak studiranja!

Dekan,

Prof. dr Nikola Milović

 

Video poruka obraćanja dekana Milovića brucošima:

https://youtu.be/ZZajwPELyhA

 

Uključenje u Jutarnji program povodom početka nastave na Ekonomskom fakultetu:

https://www.youtube.com/watch?v=2TBB3ELTRrE

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.