REAGOVANJE




REAGOVANJE

Sa indignacijom odbacujemo stav iznešen u novinskom tekstu pod nazivom „Formirali komisiju da polože podobni“ objavljenom u dnevnom listu „Dan“ 30. septembra 2020. godine, a koji se odnosi na polaganje pred komisijom ispita iz predmeta Monetarna ekonomija.

 

Dekan postupio po Zakonu, na zahtjev studenata

 

Prije svega, ističemo da su svi studenti Ekonomskog fakulteta jednaki u svojim pravima i obavezama, te stoga nema mjesta malicioznim ocjenama o „podobnosti“ bilo koje vrste kao preduslovu za ispunjenje njihovih prava.

S tim u vezi, nakon održanog ispita iz predmeta Monetarna ekonomija kod predmetnog nastavnika, 41 student je u skladu sa  Zakonom o visokom obrazovanju i pravima iz člana 42 Pravilnika o studiranju na osnovnim studijama, uputio prigovor na ocjenu Dekanu Ekonomskog fakulteta, u kojem su navedene sve činjenice za ostvarivanje svojih prava, pritom zahtjevajući izuzeće predmetnog nastavnika.  Podsjećamo akademsku i širu javnost na član 42:  

“Student ima pravo da organu rukovođenja ustanove podnese prigovor na ocjenu ako smatra da ispit nije obavljen u skladu sa zakonom, statutom i ovim pravilima u roku od 48 sati od dobijanja ocjene. Pod ispitom iz stava 1 ovog člana smatraju se svi oblici provjere znanja. Dekan je dužan da po prigovoru, u roku od tri dana, obrazuje komisiju koja će utvrditi, u skladu sa zahtjevom iz prigovora, da li je ocjena izvedena suprotno propisima, pregledati i ponovo ocijeniti pismeni ili drugi rad ili ispitati studenta.

Komisija iz stava 2 ovog člana ima tri člana u koju mogu biti imenovani nastavnici iz istih ili srodnih oblasti. Ukoliko student traži izuzeće predmetnog nastavnika, taj nastavnik ne može biti član komisije iz stava 2 ovog člana. Odluku o ocjeni komisija donosi većinom glasova. Odluka o ocjeni komisije iz stava 2 ovog člana je konačna. Zapisnik o toku ispita i ocjeni komisija dostavlja dekanu.”.

Dekan Milović je odgovarajući na zahtjev 41 studenata, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i članom 42 Pravila studiranja na Osnovnim studijama Univerziteta Crne Gore,  u zakonskom roku, formirao kompetentnu komisiju nastavnika iz srodnih oblasti u skladu sa navedenim pravilom. Komisija je, na zakonom i Pravilima predviđen način, tom prilikom sprovela ispitnu provjeru znanja 41 studenta, od kojih je 38 ispit položilo. Uprava Ekonomskog fakulteta smatra da je Komisija svoj zadak obavila krajnje profesionalno i odgovorno u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, što je i potvrđeno kroz jednoglasno usvajanje ocjena na sjednici Vijeća Ekonomskog fakulteta.

Radi potpunog informisanja javnosti ističemo sledeće - godinama unazad tvrdnje studenata su da postoji problem u komunikaciji sa predmetnim nastavnikom, literaturom za pripremu ispita, načinom polaganja ispita, a posebno niskom prolaznošću na navedenom predmetu. Tvrdnje studenata su išle u pravcu da je u pitanju samovoljno i ad hoc odlučivanje profesora o organizaciji ispitne provjere znanja, da li će biti pismeno ili usmeno, te koliko dana će trajati ispitivanje, i da su se ovakve odluke mijenjale od jednog do drugog ispitnog roka. Takođe, studenti su iznijeli nezadovoljstvo zbog nepoštovanja principa kumulativnog sakupljanja bodova na usmenom ispitu, čime se grubo krši član 35 Pravila studiranja na Osnovnim studijama Univerziteta Crne Gore.  Sve ovo je dovelo do toga da postoje već generacije studenata koje ispit iz predmeta Monetarna ekonomija polažu godinama unazad, a mnogima je to čak i poslednji ispit, koji ne mogu da polože godinama.

Naglašavamo da je u junskom roku tekuće godine (2020.) ispit iz predmeta Monetarna ekonomija prijavilo 688 studenata, dok je njih 29 ispit položilo, što čini procenat prolaznosti 4,22%. U septembarskom roku ispit je prijavilo 506 studenata, položilo je 44, odnosno 8,7%. Prolaznost na ovom predmetu i broj studenata koji prijavljuju i polažu navedeni predmet daleko je ispod bilo kog drugog predmeta iz nastavnog plana i programa. Napominjemo da je prijavljeni broj studenata na svim ostalim obaveznim predmetima u tom semestru u junskom ispitnom roku bio 229, a prolaznost neuporedivo veća.

Kako su navedene tvrdnje studenata bile usmenog karaktera, Uprava Ekonomskog fakulteta je u cilju akademskog rješavanja problema ovo pitanje razmatrala kroz Komisiju za kvalitet i Vijeće fakulteta, takođe imala niz razgovora sa predmetnim profesorom kao i sa studentima. Međutim, do eskalacije nezadovoljstva studenata je došlo u septembarskom ispitnom roku kada su uputili upozorenje da će organizovati proteste i blokirati rad Ekonomskog fakulteta. Pored višegodišnjeg uzroka njihovog nezadovoljstva, ovog puta konkretan povod o kojem su zvanično obavijestili Upravu je i taj što predmetni profesor nije dozvolio polaganje ispita studentima koji su došli neposredno nakon zvaničnog početka ispita iako nastavnik nije objavio raspored polaganja po grupama što je bila njegova obaveza u skladu sa mjerama NKT-a i pravilima organizacije ispita u vrijeme pandemije Covid 19. Osim toga, u dopisu studenata je navedeno i da im je na ovaj način onemogućen pristup ispitu čime je prekršen član 28 Pravila studiranja na Osnovnim studijama UCG. Ne manje važnim studenti smatraju i to što je u pitanju dodatni rok za koji je ovaj ispit morao biti prijavljen i plaćen kako to nalažu Pravila.

U cilju održavanja zakonitosti u svim procesima rada na Ekonomskom fakultetu nastavićemo, kao i do sada, da se strogo pridržavamo svih pravila koja omogućavaju ispunjenje prava i obaveza studenata i profesora, imajući uvijek na umu principe akademskog integriteta i očuvanje uloge Ekonomskog fakulteta u razvoju visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.