Arhitektonski fakultet, 08.03.2021

Unapređenje aktivnosti u dijelu praktične nastave na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne GoreU sklopu nastave na predmetu Urbanističko projektovanje 2, na trećoj godini studija, koji vodi prof.dr Svetlana Perović, od 4. marta 2021. gostovaće svakog četvrtka u ljetnjem semestru, prof. dr Milena Stavrić sa Tehničkog univerziteta u Gracu (Austrija), Institut za arhitekturu i medije.  

Prof. Stavrić će pomagati u dijelu implementacije inovativnih tehnika i vještina iz oblasti digitalnog dizajna i fabrikacije. Krajnji cilj je realizacija interaktivnog paviljona u kampusu Univerziteta Crne Gore, a što je predviđeno, između ostalog, u sklopu semestralnog zadatka, pod nazivom: FROM MACRO TO MICRO / Interiorizacija univerzitetskog kampusa/Eksperimentalni, inkluzivni, rezilijentni, održivi, urbani artefakt.

U dijelu vježbi  na predmetu učestvuju i saradnice: MSc Sanja Savić, MSc Nevena Mašanović i Mr Slađana Lazarević.

Studenti će predlagati raznolika rješenja, a najpogodniji predlog, koji bude izabran, planiran je da se realizuje.

"Veliku zahvalnost dugujem prof. Stavrić na saradnji i spremnosti da se volonterski angažuje u prenošenju znanja na studente, a potrudićemo se da obezbijedimo sredstva za materijal, koji će biti neophodan za realizaciju paviljona. Studenti  će biti glavni akteri u procesu  izgradnje", istakla je predmetna profesorka i dekanka Arhitektonskog fakulteta, prof. Perović.

Saradnja se spontano desila,  pa vjerujemo i da će nas spontani tok aktivnosti u nastavku  dovesti do najboljeg rezultata", naglasila je Perović.

Prof. Perović ej navela da će se nastava dominantno odvijati online  i sa ovim ćemo pokazati  da rezultati čak mogu biti i bolji u odnosu na klasičnu nastavu, jer je Fakultet u mogućnosti da angažuje gostujuće predavače, koji će se uključivati sa daljine i na taj način mogu se ublažiti finansijski troškovi kojih, praktično, za fizičko gostovanje profesora, nema na raspolaganju.

Inače, od početka pandemije na Arhitektonskom fakultetu su gostovali brojni predavači, a planiran je veći broj gostujućih predavanja i u aktuelnom semestru  i u sklopu raznolikih  nastavnih predmeta.

Broj posjeta : 371