Arhitektonski fakultet, 10.11.2017

Uspjeh studenata i profesora na Međunarodnom salonu urbanizma 2017.Na 26. Međunarodnom Salonu Urbanizma, koji je otvoren 8. novembra 2017. god, u Nišu, studenti i profesori Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore ostvarili su zapažen uspjeh.  Salon predstavlja tradicionalnu godišnju manifestaciju Udruženja urbanista Srbije, u okviru koje se predstavljaju najznačajnija, aktuelna ostvarenja iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija, međunarodnog karaktera.

U okviru kategorije Studentski radovi, selekciona komisija je nakon prijema velikog broja radova prihvatila ukupno 32 sa različitih univerziteta, koji su konkurisali za nagradu-priznanje. Među nagrađenima našle su se Nina Simović i Bojana Cerović sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, koje su učestvovale sa Završnim specijalističkim radovima, pod mentorstvom prof.dr Svetislava G. Popovića i doc. dr Svetlane K. Perović.

  • Bojana Cerović "Kreativna spojnica mesta i doživljaja u centralnoj zoni Podgorice", mentor: doc. dr Svetlana Perović, dia
  • Nina Simović: "Urbanističko - arhitektonsko rešenje obalnog područja Bijele u zoni "Jadranskog brodogradilišta", mentor: prof.dr Svetislav G. Popović, dia, saradnik: MSc Sanja Vlahović, spec.arh.

Pored prethodnih, selekcionu komisiju su prošli i sljedeći radovi koji su izloženi na Salonu:

  • Nina Simović & Jovana Jušković: "Urbana revitalizacija ulice Balšića", Sintezni urbanistički projekat 1, mentor: doc. dr Svetlana Perović, dia; saradnici: MSc Jelena Bajić Šestović, dia; MSc Sanja Vlahović, spec.arh.
  • Marijana Marković & Lidija Gigović: "Urbana struktura na obali Morače-Utopija", Urbane funkcije i strukture, mentor: Doc. dr Svetlana Perović, dia, saradnik: MSc Sanja Vlahović, spec.arh.

Pored priznanja studentima nagrađeni su i profesor i saradnica sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

U kategoriji Konkursi, od 6 radova u konkurenciji, priznanje je pripalo Doc. dr Veljku Raduloviću za "Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje dječijeg vrtića i jaslica u naselju blok 6 u Podgorici".

U kategoriji Publikacije, od 12 publikacija u konkurenciji, saradnica  u nastavi MSc Jelena Bajić Šestović dobitnica je III nagrade za monografiju "Morfologija i tipologija javnih prostora Herceg-Novog".

Monografija predstavlja pregled morfoloških i identitetskih karakteristika javnih prostora Herceg-Novog, koji su formirani u specifičnom urbo-kontekstu. U radu je prikazano istraživanje fenomena javnog prostora, njegove geneze i identiteta. Autorka se bavi formiranjem i definisanjem tipova javnih prostora Herceg-Novog, koji nastaju u specifičnom kulturološkom, sociološkom i morfološkom okviru. Preporuke u ovoj monografiji nude mogućnost za definisanje metodologije urbanističkog projektovanja javnih prostora. U radu su prikazani rezultati istraživanja koji daju konkretne smjernice za transformacije javnih prostora, planiranje i tretiranje gradskih površina, kao i za definisanje strategije očuvanja i unaprijeđenja značajnih elemenata urbane strukture grada, u kontekstu održive strategije razvoja Herceg-Novog.

Dokumenti