Dani inženjera od 21.04. do 27.04.2021.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Uskoro događaj koji slavi inženjerstvo u Crnoj Gori!

U sklopu projekta ,,Dani inženjera”, koji će trajati od 21. do 27. aprila, realizovaće se naučna konferencija, inženjersko takmičenje i radionice namijenjene studentima! Cilj ovog projekta je da upozna mlade u Crnoj Gori sa prilikama za zapošljavanje, studiranje, pronalazak karijere i da probudi u njima istraživački duh. Događaj obilježavaju:

STEMcon (Science, Technology, Engineeringand Mathematics) –konferencija koja okuplja ugledne inženjere, profesore na fakultetima i predstavnike kompanija, koji će održati predavanja o ovoj sferi, poziciji mladih inženjera danas i svjetskim inovacijama u inženjerstvu koje mijenjaju svijet, zanimljivosti u ovoj oblasti ili inspirativne priče iz njihovih života. Pomenuta predavanja će se održati s ciljem da inspirišu mlade u Crnoj Gori i da pokažu kakve su prilike za razvoj našeg društva u ovim oblastima. Zbog aktuelnih mjera suzbijanja pandemije u Crnoj Gori i Podgorici, konferencija ove godine će se organizovati u vidu podkast-intervjua sa predavačima i biće objavljivani na društvenim mrežama, jedan intervju dnevno.

Pored konferencije, organizuje se i EBEC inženjersko takmičenje za studente (najveće ovog tipa u Crnoj Gori). Studentske ekipe imaju mogućnost takmičenja u dvije kategorije: studija slučaja i timski dizajn. Timski dizajn podrazumijeva pronalazak tehničkog i projektnog rješenja za zadati problem uz određene ograničene resurse, dok studija slučaja obuhvata osmišljavanje idejnog rješenja za zadati problem korporativne ili poslovne prirode.Takmičenje u obije kategorije traje po jedan dan i okuplja do 20 ekipa sa po 4 člana. Takmičenje se održava 24. i 25. aprila u zgradi tehničkih fakulteta.

Pobjednici dobijaju besplatno učešće na regionalnoj rundi takmičenja EBEC Alpe-Balkan, gdje se takmiče sa najboljim inženjerima iz Skoplja, Beograda, Mostara, Niša, Novog Sada, Sofije, Maribora, Ljubljane, Erlangena, Frankfurta i Podgorice, kao i brojne vrijedne nagrade. Pobjednici regionalne runde takmičenja će učestovati u finalnoj rundi, čija će lokacija biti blagovremeno otkrivena od strane internacionalnog BEST-a

U okviru događaja se takođe i održava BESTutorial. U slopu ovog segmenta projekta biće organizovane radionice u okviru kojih se organizuju obuke za prijavljene učesnike koje vode eminentni stručnjaci iz datih oblasti. Učesnici će moći da unaprjede svoja znanja i vještine u okviru jedne od dvije radionice – hard i soft skills. BESTutorial će se ove godine održati 22. i 23. aprila.

Prijave za učešće na takmičenju, konferenciji ili radionicama, kao i više informacija o samom događaju, mogu se pronaći na web stranici www.best.ac.me.

Događaj organizuje BEST (Board of European Students of Technology),apolititična studentska organizacija koja od 1989. obezbjeđuje komunikaciju, kooperaciju i razmjenu evropskih studenata i broji preko 3800 članova u 33 zemlje Evrope u ukupno 93 lokalnih grupa. Misija ove organizacije jeste da uspostavi komunikaciju i saradnju među evropskim studentima, omogući im razmjenu znanja i iskustava, a sve to sa ciljem razvoja njihove globalne misli, upoznavanju drugih kultura, međusobnog razumijevanja i osposobljavanja za dalji rad.

BEST Podgorica je jedna od 93 lokalne grup3 sa sjedištem na Univerzitetu Crne Gore. Više informacija o njihovom radu možete pronaći na zvaničnoj Facebook ili Instagram stranici BEST Podgorica ili web stranici www.best.ac.me.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.