Gostujuće predavanje prof.dr Nađe Kurtović Folić 25. maja




Gostujuće predavanje prof.dr Nađe Kurtović Folić 25. maja

U okviru nastavnog predmeta Istorija arhitekture II, koji vodi prof.dr Ilija Lalošević, biće održano onlajn predavanje red.prof. dr Nađe Kurtović Folić.

Tema predavanja: ANDREA PALLADIO – ARHITEKTA ZA SVA VREMENA

Termin predavanja:  25.05.2021.17h

Pristupni link:

https://us02web.zoom.us/j/2785650320?pwd=ZGpvcnh3bURNMllVOVpManY4MkdRQT09&fbclid=IwAR0-dIaQHLRzTJmcrC2urLxjYtrqmCuWdKJ1_lZyPkOq6H_VSlqATiqbmUQ

Predavanje je otvoreno za javnost. 

Prod.dr Nadja Kurtović Folić - CV

Nađa Kurtović Folic je, do 2016. godine, bila zaposlena na Odseku za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Bila je profesor  na nekoliko predmeta iz oblasti Istorije i teorije arhitekture i zaštite kulturnog nasleđa, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, od 1980. do 2007. godine, na kursevima Katedre za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti, na kojoj je dugo bila šef. Od 1984. godine je gostujući predavač na univerzitetima u Nišu, Podgorici i Banja Luci. Godine 2002. učestvovala je na master studijama UNESCO Tvin Chair-a u Trstu i 2006. na master  studijama UNIADRION-a. Bila je mentor za više od 30 doktorskih disertacija na raznim univerzitetima. Autor je i koautor 4 knjige, preko 200 naučnih radova iz oblasti očuvanja i obnove kulturne baštine i tipologije arhitektonskih oblika. Sarađivala je u pripremi Dictionary of Art koji je objavio Okford Press (proglašeno poduhvatom 20. stoleća) i napisala je neke jedinice u Enciclopedia of Housing (ed. H.Cresvell, Sage Publications, 2012, 2nd edition (RUSA nagrada u SAD 2013.)). U kontinuitetu je vodila tri naučna projekta o stanovanju u Srbiji (Razvoj i unapređenje stanovanja u Srbiji) uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije Republike Srbije i  rukovodila projektom „Optimizacija  arhitektonskog i urbanističkog planiranja i projektovanja u funkciji održivog razvoja Srbije ”. Radila je kao ekspert na mnogim studijama zaštite nepokretnih kulturnih dobara, te prostornim planovima posebne namene, na Prostornom planu razvoja Srbije i Regionalnom prostornom planu Vojvodine. Tokom protekle decenije održala je mnoga predavanja i uvodna predavanja po pozivu u inostranstvu i u zemlji, snimila tri TV serije o kulturnom nasleđu. Član je nekoliko redakcija časopisa, urednik i ko-urednik 10 knjiga i zbornika radova. Član je ICOMOS-a, Saveza arhitekata Srbije, Društva konzervatora Srbije. Godine 1976. dobila je oktobarsku nagradu za arhitekturu Beograda, a 2006. nagradu za životno delo Društva konzervatora Srbije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.