Učešće Arhitektonskog fakulteta na konferenciji u okviru REEHUB PLUS projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru međunarodnog projekta REEHUB PLUS, programa INTERREG IPA-CBC prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora održana je konferencija sa temom Energy requalification in buildings and Green Public Procurement. Konferencija je organizovana 13. maja 2022. godine u Opštini Agnone, Italija, jednoj od partnerskih institucija u projektu, a učešće su uzeli i drugi partneri: Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, kao i Barleti Institut za istraživanje i razvoj (BiRD) iz Albanije i Nacionalni okrug ze energetske tehnologije (DiTNE) iz Brindizija, Italija.

Sastanku je u ime tima Arhitektonskog fakulteta prisustvovala dr Irena Rajković, rukovodilac projekta i MSc Sanja Paunović Žarić, član projektnog tima. Irena Rajković je na konferenciji učestvovala sa prezentacijom u kojoj je dat uvod u kurseve za energetske preglede zgrada, budući da je Arhitektonski fakultet odgovran upravo za radne aktivnosti vezane za uspostavljanje metodologije, koja će se primjenjivati kod svih partnerskih institucija. Učesnici prve sesije govorili su o dosadašnjim rezultatima projekta, iskustvu u HUB-ovima za energetsku efikasnost, kao i potencijalnim temama i mogućoj budućoj saradnji, kao nastavka dosadašnjih projekata.

U drugom dijelu konferencije organizovan je i okrugli sto na temu Iskustva regionalnih HUB-ova u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori, gdje je učešće imala dr Irena Rajković ističući dosadašnje rezultate i potencijal za dalji razvoj HUB-a na Arhitektonskom fakultetu.

U okviru sastanka predstavnici partnerskih institucija imali su priliku i da čuju prezentaciju zvanične predstavnice Sekretarijata programa g-đe Aurora Maria LOSACCO o novom pozivu za apliciranje projekata THE NEW COOPERATION PROGRAMME  IPA SOUTH ADRIATIC 2021-2027, kao i da u direktnim razgovorima razmotre mogućnosti za buduću saradnju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.