Arhitektonska radionica u Somboru




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U periodu od 5. do 8. novembra 2018. godine održana je studentska međunarodna arhitektonska radionica u Somboru sa temom  ,,Urbanističko i arhitektonsko rešenje turističkog kompleksa Gornje Podunavlje’’, na kojoj su učestvovale, studentkinje master studija Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, Anđela Marković i Bojana Raspopović, zajedno sa mentorkom, saradnicom u nastavi mr. Marijom Ćaćić.

Radionicu je organizovao Grad Sombor u saradnji sa Departmanom za arhitekturu i urbanizam (Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu), sa ciljem izrade različitih idejnih rešenja, kroz koja su studenti ispitujući različite principe, tehnike i elemente projektovanja, pokazali moguće varijabilnosti u rješavanju kompleksnog urbanističko - arhitektonskog zadatka, na lokaciji koja se nalazi u okviru Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje. Tokom boravka u Somboru organizovana je posjeta lokalitetu Gornje Podunavlje, kao i Muzeju batinske bitke, koji se nalazi na predmetnoj lokaciji. Osim rada na zadatku, studenti su imali priliku da prisustvuju predavanjima profesora dr Darka Rebe (FTN, Novi Sad) i dr Aleksandra Radevskog (Arhitektonski fakultet u Skoplju) o principima i metodama korišćenja vodnih površina u urbanističkom projektovanju.

Tokom četiri radna dana, studenti su u timovima sa kolegama iz Beograda, Banja Luke, Novog Sada, i Skoplja radili na izradi urbanističkog rešenja turističkog kompleksa na obali Dunava, čiji su rezultati prezentovani građanima Sombora kroz izložbu koja je otvorena u petak 9. novembra, u Kulturnom centru ,,Laza Kostić’’ u Somboru.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.