Arhitektonski fakultet, 20.03.2019

Svečanom akademijom obilježeno 150 godina od prvog Regulacionog plana DanilovgradaU Velikoj sali Opštine Danilovgrad, 19.03.2019. održana je svečana akademija povodom 150 godina od prvog Regulacionog plana ovog grada pod nazivom „Danilovgrad u prostoru i vremenu". 

Na svečanosti su govorili,  dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, prof.dr Svetislav G. Popovic, saradnica u nastavi mr Nevena Mašanović  i dr Boris Ilijanić iz Herceg Novog.

Za prof. dr Svetislava G. Popovića  koncepcija urbanistickog plana inženjera Dragiše Milutinovića je bila od presudnog značaja po kojoj se ovaj grad razvio i čija je fizionomija i do danas očuvana, uz manje izmjene.

Na ovu temu dr Boris Ilijanic iz Herceg Novog zakljucio je da je Danilovgrad fantastično zadržao elemente izvorne fizionomije, ali neopravdano urbano zaostavljen u proteklom vremenu intenzivne urbanizacije.
 
O vremeplovu ovog urbanog podrucja na obalama Zete govorila je i mr Nevena Mašanovic i podsjetila prisutne na biografije uglednih i priznatih ličnosti iz Danilovgrada koji su svoje bogato znanje i strucnost u oblasti arhitekture i urbanizma uklesali u minulih 150 godina.