Svečanom akademijom obilježeno 150 godina od prvog Regulacionog plana Danilovgrada




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Velikoj sali Opštine Danilovgrad, 19.03.2019. održana je svečana akademija povodom 150 godina od prvog Regulacionog plana ovog grada pod nazivom „Danilovgrad u prostoru i vremenu". 

Na svečanosti su govorili,  dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, prof.dr Svetislav G. Popovic, saradnica u nastavi mr Nevena Mašanović  i dr Boris Ilijanić iz Herceg Novog.

Za prof. dr Svetislava G. Popovića  koncepcija urbanistickog plana inženjera Dragiše Milutinovića je bila od presudnog značaja po kojoj se ovaj grad razvio i čija je fizionomija i do danas očuvana, uz manje izmjene.

Na ovu temu dr Boris Ilijanic iz Herceg Novog zakljucio je da je Danilovgrad fantastično zadržao elemente izvorne fizionomije, ali neopravdano urbano zaostavljen u proteklom vremenu intenzivne urbanizacije.
 
O vremeplovu ovog urbanog podrucja na obalama Zete govorila je i mr Nevena Mašanovic i podsjetila prisutne na biografije uglednih i priznatih ličnosti iz Danilovgrada koji su svoje bogato znanje i strucnost u oblasti arhitekture i urbanizma uklesali u minulih 150 godina.
 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.