Obilježena stogodišnjica od osnivanja internacionalne škole Bauhaus




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom obilježavanja vijeka od osnivanja Državne škole Bauhaus, najznačajnije i najuticajnije internacionalne škole umjetnosti, dizajna i arhitekture, koju je osnovao njemački arhitekt Walter Gropius u Weimar-u,  Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori i Glavnim gradom,  organizovao je izložbe, gdje su prikazane raznolike studentske aktivnosti u javnim prostorima Podgorice. Ovim događajem započeta je realizacija programa Podgoričko kulturno ljeto 2019.

Jubilej je obilježen otvaranjem izložbe studentske replike stolice i postera u stilu Bauhausa, kao i studentske izložbe radova, 30.05.2019. u Podgorici.

Prva izložba otvorena je na Trgu nezavisnosti i odnosi se na direktnu eksplikaciju tipičnih elemenata konceptualne i praktične produkcije iz vremena Bauhausa, u formi infografičkog banera, koji je specijalno dizajniran za ovu priliku i instalaciju upotrebnog predmeta-stolice na glavnom gradskom trgu u Podgorici. Na ovoj lokaciji izložbeni elementi će javnosti  biti dostupni narednih četiri mjeseca.

Izložbu je otvorio Ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, dr Robert Weber, a na otvaranju su govorili i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Ana Medigović i dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Svetislav G. Popović.

Ambasador Weber, prilikom otvaranja izložbe, istakao je: “Prije stotinu godina osnovana je Bauhaus, najuspješnija škola moderne umjetnosti, mjesto susreta velikih talenata i ekscentričnih umjetnika. Iako je škola trajala svega 14 godina i imala samo 1.250 studenata, njeno ime je postalo mit, a imena studenata Bauhausa su postala velika u svojoj oblasti”.

Studenti Arhitektonskog fakulteta državnog univerziteta Crne Gore pod vođstvom prof. Svetislava Popovića i mentora, u saradnji s njemačkom ambasadom, replicirali su senzacionalnu konstruktivističku stolicu iz 1922. godine, u dimenzijama dva ipo puta većim od izvorne,  koja je teška 500 kg, u dizajnu poznatog umjetnika i dizajnera Marsela Breuera, naglasio je Weber.

Ambasador Weber je istakao uspješnu saradnju Ambasade SR Njemačke i Arhitektonskog fakulteta u Podgorici i zahvalio svim učesnicima projekta na izuzetnoj angažovanosti u realizaciji ovog projekta i pridruživanju proslavi Bauhaus jubileja.

Drugom izožbom, u JU Muzeji i galerije Podgorice, prikazano je 37 studentskih radova, koji su nastali kroz nastavni proces na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici u prethodne dvije studijske godine. Izložba će biti otvorena za posjetioce do 10.06.2019.

Izložbu je otvorila konzul u Ambasadi Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Ursula Romerskirhen, a prisutnima su se obratili i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnoga grada Podgorice, Ana Medigović i dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Svetislav G. Popović, koji su ujedno i glavni organizatori događaja.

Konzul Romerskirhen je konstatovala: “Večeras, kao vrhunac ovog Bauhaus dana u Podgorici, sa zadovoljstvom najavljujem izložbu "Bauhaus 100 godina", koju su dizajnirali studenti Arhitektonskog fakulteta u Podgorici u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica i Ambasadom SR Njemačke u Podgorici, koja predstavlja 37 inovativnih urbanističkih i arhitektonskih rješenja i projektnih prijedloga na prostorima crnogorskih gradova.

“U pripremi izložbe, studenti su ne samo stvorili impresivne IT prezentacije, već su i tipične Bauhaus elemente učinili dostupnim široj publici na takozvanim mash ekranima. Moram da napomenem da je Arhitektonski fakultet državnog univerziteta Crne Gore osnovan 2002. godine i, uprkos mladalačkoj dobi od samo 16 godina, na čelu sa svojim dekanom, prof. Svetislav Popović je uspio postići značajan uspjeh. Alumni sa Arhitektonskog fakulteta rade i nastavljaju svoje akademske karijere širom Evrope u zemljama kao što su Nemačka, Austrija, Italija, Velika Britanija i Poljska. Velika je čast i zadovoljstvo da njemačka ambasada radi zajedno sa takvim kreativnim, već visoko profesionalnim i predanim učenicima u godini 100. godišnjice Bauhausa. Zahvaljujem se i glavnom gradu Podgorici, posebno Ani Medigović, Sanji Vojinović i Ivanu Popoviću, na  fantastičnoj saradnji.”

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Ana Medigović, istakla je zadovoljstvo što se Podgorica priključila gradovima Evrope u godini proslave Bauhaus jubileja i naglasila spremnost Glavnog grada da participira u različitim događajima koji su od značaja za razvoj i unapređenje kulture. Medigović je zahvalila na uspješnoj saradnji Glavnog grada sa Arhitektonskim fakultetom i Ambasadom SR Njemačke u Podgorici.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore,  prof.dr Svetislav G. Popović, na otvaranjima izložbi,  konstatovao je da se Arhitektonski fakultet pridružuje globalnoj proslavi sto godina od rođenja Bauhausa, internacionalne škole koja je izvršila trajni uticaj na  shvatanje arhitekture, dizajna, te cjelokupne vizuelne kulture.

“Bila je to nova vrsta škole, drugačija od dotadašnjih škola za umetnike i zanatlije kao i za industrijske radnike. Danas širom svijeta a povodom proslave vijeka od osnivanja Bauhausa organiziraju se festivali, izložbe konceptualne i savremene umetnosti, serije performansa i drugi projekti, gdje posjetioci mogu vidjeti klasike dizajna kao i današnje replike Bauhaus djela i odgovore savremenih umjetnika na ikone modernizma”, istakao je Popović.

Izložba studenata Arhitektonskog fakulteta je bijenalnog karaktera i održava se u sklop DEUS ili Podgoričkog ljeta, a  predstavlja presjek najboljih radova koji su nastali u našoj školi, ove godine poklopila se sa obilježavanjem proslave od jednog vijeka rođenja Bauhausa, konstatovao je Popović.

Arhitektonski fakultet  je pokazao i opravdao povjerenje za obrazovanje visokostručnog kadra na temelju najkvalitetnijih znanja iz oblasti teorije i prakse u svijetu i njenih primjena na izradi i realizaciji planova i projekata u prostoru. Sedamnaest godina postojanja nacionalna škola arhitekture u Podgorici postepeno prerasta u evropsku školu koja ima i slijedi načela Manifesta velike škole Bauhausa, rekao je Popović.

Popović je, na kraju, citirao  osnivača i direktora Bauhaus škole, Walter Gropius-a : “Krajnji cilj svih vizuelnih umetnosti jeste dovršena građevina!…Zaželimo, zamislimo i stvorimo novu građevinu budućnosti, koja će ujediniti arhitekturu, vajarstvo i slikarstvo i koja će se jednog dana izdići do neba iz ruku miliona radnika kao kristalni simbol nove vjere“.

Popović je istakao uspješnu saradnju Arhitektonskog fakulteta sa Ambasadom SR Njemačke u Podgorici i Glavnim gradom, uz zahvalnost na ukazanom  povjerenju da Arhitektonski fakultet u Podgorici bude nosilac ovog događaja i priključi se internacionalnom obilježavanju Bauhaus jubileja.

Autori infografičkog postera i replike bauhaus stolice su studenti završnih godina Arhitektonskog fakulteta u Podgorici: Danilo Bulatović, Branko Rabrenović, Miloš Petrović, Anja Pejović i Ksenija Gomilovanović, pod mentorstvom, doc.dr Svetlane K. Perović, doc.dr Slavice Stamatović Vučković i prof.dr Veljka Radulovića.

Izložbene postere pripremili su studenti – autori i saradnici u nastavi, pod korekturom MSc Sanje Paunović Žarić, MSc Marije Ćaćić i MSc Irene Rajković, dok se o  tehničkoj  pripremi kataloga brinuo  Dušan Tomić, likovni umjetnik.

Urednici izložbenog kataloga su prof.dr Svetislav G. Popović i doc. dr Svetlana K. Perović.

https://www.cdm.me/kultura/pocelo-podgoricko-kulturno-ljeto/

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Kultura&clanak=698636&datum=2019-06-01

 

 

Prethodne najave događaja:

https://podgorica.diplo.de/me-mne/themen/kultur/-/2222160

http://podgorica.me/2019/05/29/pocinje-podgoricko-kulturno-ljeto-2019/

https://www.cdm.me/grad/obiljezavanje-100-godina-internacionalne-skole-bauhaus/

https://portalanalitika.me/clanak/335626/sjutra-obiljezavanje-stogodisnjice-bauhaus-skole-za-arhitekturu-umjetnost-i-dizajn

http://www.antenam.net/kultura/121760-sjutra-pocinje-podgoricko-kulturno-ljeto

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Kultura&clanak=698342&najdatum=2019-05-30&datum=2019-05-31

https://antenam.net/kultura/121760-sjutra-pocinje-podgoricko-kulturno-ljeto

https://volimpodgoricu.me/2019/05/29/sve-spremno-pocinje-podgoricko-kulturno-ljeto-2019-program/

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.