Obilježen Dan Arhitektonskog fakulteta i otvoren Regionalni centar za energetsku efikasnost i 3D tehnologije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici Univerziteta Crne Gore svečano je obilježeno 17 godina postojanja studijskog programa Arhitektura i otvoren REEHAB centar za energetsku efikasnost i primjenu savremenih 3D tehnologija u graditeljstvu.

Brojne zvanice sa Univerziteta Crne Gore, prorektor za nastavu i prorektor za međunarodnu saradnju, prof.dr Đurđica Perović i prof.dr Nataša Kostić, generealni sekretar Tijana Prelević, dekani i prodekani, profesori, saradnici i  studenti fakulteta, zatim gosti,  predstavnici Ministarstva nauke, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Glavnog grada, Inženjerske komore Crne Gore, te druge zvanice iz javnog i kulturnog života, doprinijeli su da  Dan Arhitektonskog  fakulteta  protekne u sjajnoj atmosferi.

Ispred kolektiva Arhitektonskog fakulteta prisutnima se obratio dekan, prof.dr Svetislav G. Popović.

Arhitektonski fakultet  je pokazao i opravdao povjerenje za obrazovanje visokostručnog kadra na temelju najkvalitetnijih znanja iz oblasti teorije i prakse u svijetu i njenih primjena na izradi i realizaciji planova i projekata u prostoru. Sedamnaest godina postojanja nacionalne škole arhitekture u Podgorici ukazuje da  postepeno prerasta u evropsku, koja primjenjuje i slijedi načela velikih svjetskih škola.

Popović je ukazao na brojne aktivnosti osoblja i studenata fakulteta, naglašavajuči sve intenzivnije oblike međunarodne saradnje koja se realizuje u razmjeni znanja i iskustava, kako kroz edukacioni proces, tako i kroz međunarodne projekte, izložbe, radionice i druge aktivnosti.

Arhitektonski fakultet u Podgorici ima ostvarenu saradnju sa više arhitektonskih fakulteta i škola arhitekture u regionu i više evropskih univerziteta u Italiji, Španiji, Sloveniji, Turskoj, Grčkoj, Austriji, Poljskoj i dr.

Dekan Popović je istakao značaj aktivnosti fakulteta kroz međunarodne projekte: „Danas se na fakultetu u sklopu međunarodne saradnje  obavljaju vrlo ozbiljna istraživanja u oblastima energetske efikasnosti, revitalizacije i zaštite graditeljskog nasljeđa. U toku je realizacija istraživačkih IPA projekata u partnerstvu sa Italijom i Albanijom: Projekat „Virtualna realnost i 3d iskustva za poboljšanje teritorijalne atraktivnosti, pametno upravljanje kulturnim nasleđem i turistički razvoj“ i  projekat „Regionalna  energetska efikasnost“ u svrhu formiranja centra za poboljšanja energetske efikasnosti zgrada  uz korištenje novih tehnologija, najboljih praksi i iskustava“.

Arhitektonski fakultet blisko sarađuje sa brojnim ambasadama i konzulatima u Crnoj Gori (Italija, Poljska,Njemačka, Rumunija), a kao  posebno važnu  aktivnost fakulteta, Popović je istakao ovogodišnje obilježavanje 100 godina od osnivanja internacionalne škole „Bauhaus“,  u saradnji sa Glavnim gradom i Ambasadom SR Njemačke u Crnoj Gori.

Fakultet je ustanovio godišnju nagradu Božidar Milić u decembru 2018. čiji su osnivači porodica prof. dr Božidara Milića i Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore. Raspisan je konkurs za dodjelu nagrada i biće otvoren do novembra mjeseca 2019. „Duboko smo uvjereni da će budući dobitnici ove nagrade biti podstaknuti, kako izuzetnim stvaralaštvom i neumornim profesionalnim radom prof. dr Božidara Milića, tako i djelom njegovih uzora kako u domenu realizovanih arhitektonskih dijela,  tako i u sferi pisane riječi“, istakao je Popović.

Dekan Popović je ukazao na važnost formiranja naučnog časopisa Cities&Futures na Arhitektonskom fakultetu, krajem prošle godine, uz najavu sljedećeg broja za decembar 2019.

Između ostalog, dekan je ukazao  na vannastavne aktivnosti studenata, među kojima se ističe organizacija regionalnog Arhitektonskog studentskog kongresa, ASK karavan  2019, čiji su organizatori bili studenti Arhitektonskog fakulteta U Podgorici.

Dekan Popović je završio obraćanje sa riječima „Nadamo se da ćemo kroz već realizovanu izradu  glavnog  projekta budućeg zdanja Arhitektonskog fakulteta naići na razumijevanje šire društvene zajednice za realizaciju nadgradnje i dogradnje  našeg doma i u tom novom prostoru postizati još veće rezultate“.

Krajnji cilj svih vizuelnih umetnosti jeste dovršena građevina!… zaželimo, zamislimo i stvorimo novu građevinu budućnosti, koja će ujediniti arhitekturu, vajarstvo i slikarstvo i koja će se jednog dana izdići do neba iz ruku miliona radnika kao kristalni simbol nove vjere (Valter Gropijus).

Dekan je uručio diplome 29 svršenih studenata specijalističkih studija Arhitektonskog fakulteta.

U sklopu programa svečanosti, prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore, prof.dr Đurđica Perović, otvorila je novi REEHAB centar za Energetsku efikasnost i 3d virtuelnu vizuelizaciju na Arhitektonskom fakultetu.

Centar je formiran kroz  dva partnerstva u međunarodnim  IPA projektima kojima rukovodi prof.dr Ratko Mitrović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

U sklopu centra će se vršiti različita istraživanja i mjerenja iz oblasti energetske efikasnosti objekata i  3d virtuelnog modelovanja. U tu svrhu, nabavljena je savremena oprema, koja se primjenjuje u procesu realizacije projekata, ali  i nakon završetka istih. Primarno, istraživanja, mjerenja i analize sa aspekata energetske efikasnosti kod objekata visokogradnje, vršiće  se uz korištenje savremenih programa za izračunavanje različitih parametara energetske efikasnosti zgrada. Osnivanjem ovog centra, kao i uspostavljanjem laboratorija u partnerskim državama iz projekta, formira se regionalna mreža, što omogućava i razmjenu iskustava i znanja među zemljama u ovoj oblasti. Na kraju projekta, centar će se finansirati od istraživanja, izrade sertifikata i elaborata energetske efikasnosti zgrada, kao i edukacije  inženjera, koji će  raditi projekte energetske efikasnosti. U navedenom je istaknut značaj formiranja ovog centra, kako za samu realizaciju i uspješnost projekta, tako i za Crnu Goru u oblasti energetske efikasnosti i primjene savremenih tehnologija u planiranju i građenju objekata.

Svečanost je završena prigodnim koktelom ispred zgrade  Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.