Novo iskustvo u nastavi kao inspiracija za nove zadatke




Novo iskustvo u nastavi kao inspiracija za nove zadatke

Rad studentkinje Milice Labudović

 

Prenosimo iskustva u realizaciji onlajn nastave, u aktuelnim okolnostima, na predmetu Digitalne metode u arhitekturi, na prvoj godini studija, koji vodi prof. dr Slavica Stamatović Vučković sa saradnicama mr Marijom Bojović i MSc Emom Alihodžić Jašarović.

 

"Digitalne metode u arhitekturi: inspiracija za nove zadatke"

U novonastalim oklonostima koje su usljed pojave COVID 19 izmjestile konvencionalni model nastave na digitalnu platformu, studenti i nastavnici, našli su se pred novim izazovom. Arhitektonski fakultet u svom konceptu, veoma je vezan za klasičan vid održavanja nastave, naročito vježbi, koje su primarno vezane za radni sto, i direktni kontakt sa saradnikom u nastavi, tokom čega se vrše korekcije. U tom smislu, na samom početku zvučalo je gotovo nemoguće izvoditi nastavu ,,na daljinu’’.

Ipak, promislili smo koji su to najbolji modeli komunikacije i saradnje za svaki specifičan predmet pojedinačno, i pristupili novoj metodologiji održavanja nastave. Posebno je djelovalo teško zamisliti na koji način će studenti prve godine ostvariti rezultate, imajući u vidu da najveći dio nastave sprovode koristeći tradicionalne, ručno rađene tehnike iscrtavanja crteža. Ipak, tehnologija ima rješenje za sve, i već u prvoj nedjelji nakon prekida nastave, uspostavili smo aktivnu saradnju sa studentima, putem Zoom aplikacije.

Takođe, novi metod zahtijevao je i djelimičnu transformaciju i prilagođavanje vježbi, tema i zadataka, ali i kolokvijuma novonastaloj situaciji, te smo to upravo iskoristili ne kao nedostatak već kao adut i kao inspiraciju. Predmet Digitalne metode u arhitekturi, koji se izučava na prvoj godini, u drugom semestru, svakako je po svom silabusu vezan za rad na računaru, i to na programskim softverima, te je ovakav vid komunikacije samo dodatno intenzivirao rad na predmetu. Takođe, kao dio semestralnog zadatka na kome studenti izučavaju Adobe programske pakete, studenti su dobili zadatak da korsiteći fotografiju, i tehniku kolaž, u zadatom programskom paketu ilustruju sekvencu - kadar iz svog karantina – izolacije pod nazivom "Ostani doma - Pogled sa prozora". Takođe, semestralni zadatak  "Nevidljivi gradovi" koji za cilj ima digitalnu produkciju, usmjeren je ka aktuelnoj temi, pri čemu će studenti, sintetizujući sva stečena znanja iz programskih paketa, dati svoju  interpretaciju - imaginarnu predstavu jednog od 55 “nevidljivih gradova” koje opisuje Italo Kalvino u istoimenom romanu “Nevidljivi gradovi” (“Le citta invisibili”, Italo Calvino, 1972), a za finalni proizvod se očekuje plakat i maketa programirana i realizovana u paketima koji se izučavaju na predmetu. Upravo na ovaj način, kontekstualizujući zadatak, priključujemo se globalnoj akciji kojom brojni fakulteti na svijetu nude svoje odgovore na temu nesvakidašnje situacije u kojoj se nalazimo.

Takođe, uspješno smo sproveli kolokvijum na način što su studenti u realnom vremenu radili na zadatoj temi, dok su saradnici u nastavi pratili cijeli proces.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.