Studenti Arhitektonskog fakulteta u aktuelnim okolnostima pandemije uspješno započeli istraživanja na terenu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Industrijsko nasleđe Podgorice kao inspiracija za eksperimentalni rezilijentni urbani distrikt

U okviru predmeta Urbanističko projektovanje 1, studenti treće godine će se u zimskom semestru ove studijske godine baviti temom vertikalnog urbanizma kroz razvoj rezilijentnih (naročito na coronavirus) i inter-trans aktivnih multifunkcionalnih urbanih centara kao odgovora na složene zahtjeve gradova budućnosti, koji mogu ponuditi nove oblike života u zajednici uz uštedu zemljišta kao vrijednog resursa i formiranje samoodrživog i fleksibilnog "organizma".

Studenti su već na prvom času vježbi, 01.10.2020. obišli lokaciju na kojoj će istraživati u sklopu semestralnog zadatka sa saradnicama u nastavi MSc Sanjom Savić, MSc Nevenom Mašanović i Mr Slađanom Lazarević, uz poštovanje svih zdravstvenih mjera, a zatim o temi i mikro lokaciji razmjenili prve impresije i razgovarali sa predmetnim nastavnikom, prof. dr Svetlanom K. Perović u redovnom terminu predavanja.

Lokacije napuštenih industrija (Brownfield lokacije) predstavljaju poseban potencijal u urbanoj regeneraciji gradova, u ekonomskom, ekološkom i vizuelnom smislu. Sama pozicija u urbanoj strukturi predstavlja "strategijski" značajne "tačke" u gradu, dobro povezane sa glavnim gradskim tokovima.

Stoga je studentima predložena mikro lokacija bivše fabrike „Radoje Dakić“, čije će konstruktivne sklopove i  karakteristične elemente urbanog prostora unutar ovog kompleksa industrijskog nasleđa studenti prepoznati a zatim sa njima i eksperimentisati.

Sama pozicija u urbanoj strukturi predstavlja "strategijski" značajne "tačke" u gradu, dobro povezane sa glavnim gradskim tokovima. Ovakve lokacije posjeduju razvijenu i kvalitetnu postojeću infrastukturnu mrežu i najčešće dobru konstrukciju objekata (industrijskih hala) koje se lako mogu transformisati u nove "simbole" grada, imajući u vidu višefunkcionalnu zajedničku prostornu integraciju.

U eri globalne informacije, digitalne komunikacije i interakcije, potrebno je formirati nove rezilijentne urbane prostore, koji će zadovoljiti zahtjeve savremenog korisnika, sačuvati duh mjesta, pametno iskoristiti postojeće resurse izgrađenog arhitektonskog (industrijskog) nasleđa štiteći životnu sredinu, a na šta nas podsjećaju i globalni trendovi održivog razvoja.

Primjenjujući globalne principe, i analizirajući lokalni kontekst i potrebe čovjeka, potrebno je implementirati strukturu/strukture vertikalnog urbanizma na izabranoj mikro lokaciji.

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore je preduzeo sve potrebne mjere kako bi se nastava odvijala nesmetano u doba pandemije, te su i predavanja i vježbe u prvoj sedmici ove studijske godine organizovane u punom kapacitetu, prema definisanom rasporedu, kombinovano, u prostorijama fakulteta i preko zoom i moodle platformi za razmjenu nastavnog materijala. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.