Laboratorija za rendgenostrukturna ispitivanja






























Laboratorija za rendgeno-strukturna ispitivanja

U laboratoriji za rendgeno-strukturna ispitivanja vrše se strukturna ispitivanja i karakterizacija različitih klasa jedinjenja i materijala u kristalnom stanju kako za potrebe naučno-istraživačkog tako i za potrebe nastavnog procesa. Laboratorija posjeduje X-ray digraktometar za prah marke Philips na kojem se izvode vježbe iz predmeta hemijska veza i struktura molekula -dio koji se odnosi na strukturu molekula gdje studenti stiču osnovna znanja iz oblasti rendgenske difrakcije i njene primjene u strukturnoj karakrerizaciji različitih kristalnih materijala integrišući znanja o relaciji  struktura-osobine - primjena  jedinjenja/materijala.

Sastavni dio laboratorije je i neorganska sintetička laboratorija u kojoj se  obavlja   naučno-istraživački rad iz oblasti neorganske i koordinacione hemije u smislu sinteze novih kompleksih jedinjenja( sinteze iz rastvora i mehanohemijske sinteze)  sa potencijalnom praktičnom primjenom u farmaciji, medicini i poljoprivredi .

 Pored toga u laboratoriji se radi  i dio fizičko-hemijskih  karakterizacija  dobijenih  novih jedinjenja (UV VIS, , konduktometrija i magnetohemija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.