U susret upisu brucoša na Metalurško-tehnološki fakultet u Podgorici




 

Drage studentkinje i studenti,

Dobrodošli na Metalurško-tehnološki fakultet, instituciju sa skoro 40 godina dugom tradicijom u visokoškolskom obrazovnom i naučno-istraživačkom radu. Mislimo da ste napravili PRAVI IZBOR.

Metalurško-tehnološki fakultet je dobro uređena, moderna institucija koja je iznjedrila veliki broj odličnih inženjerki i inženjera, koji su svoje znanje stekli na jednom od naših studijskih programa.

 Metalurško-tehnološki fakultet vam nudi akademske studije na dva studijska programa: Metalurgija i materijali i Hemijska tehnologija. Na ovim programima su osim osnovnih organizovane i poslijediplomske i doktorske studije.

 Takođe vam nudimo primijenjene osnovne i master studije na studijskom programu Zaštita životne sredine.

 Znanje koje možete steći na našoj instituciji kvalifikovaće vas za uspješan rad u oblastima dizajniranja i primjene inženjerskih materijala, projektovanja tehnologija, optimizacije proizvodnih procesa, zaštite životne sredine. Zavisno od izbora uže oblasti, možete postati stručnjaci za procesnu i prerađivačku metalurgiju, baznu hemiju, sintezu organiskih i neorganskih proizvoda, ekologiju... Široka je lepeza, vrlo aktuelnih tema, koje ćete imati prilike da izučite na našem fakultetu iz oblasti metala i legura, organskih i neorganskih tehnologija i proizvoda, elektrohemijskog inženjerstva, žaštite životne sredine.

 Živimo u dobu kada na raspolaganju imamo preko 80.000 različitih materijala koji su nastali kao proizvod zahtjeva savremenog društva i potrebe za očuvanjem životne sredine, a nekada su se cijela doba u istoriji civilizacije zvala po materijalima koji su tada korišćeni: kameno, bronzano, željezno...

 Zbog mogućnosti da izučite različite tehnologije proizvodnje čitavog niza sve zahtjevnijih materijala sa vrlo specifičnim karakteristikama poput titanijevskog sata, teniskog reketa ojačanog karbonskim vlaknima, bicikla od kompozita sa metalnom matricom, do superčvrstih legura lakih metala, mislimo da ste na pravom mjestu.

 Zato Vam još jednom želim dobrodošlicu i uspješan put kroz svijet znanja u oblasti materijala.

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.