Prof. dr Mira Vukčević: 2021. godina donijela velike uspjehe u oblasti istraživanja




Prof. dr Mira Vukčević: 2021. godina donijela velike uspjehe u oblasti istraživanja

Održavanje šire ekipe istraživača na okupu, koordinacija aktivnosti, prikupljanje i sistematizacija rezultata iz različitih laboratorija bili su najveći izazovi tokom pandemijskih uslova, ukazuje prof. dr Mira Vukčević, dobitnica Priznanja za doprinose u razvoju naučnoistraživačkog rada, umjetničkog i stručnog rada Univerziteta Crne Gore. Publikovanje krajnjih rezultata, kako navodi, pokazalo je da je sa svojim istraživačkim timom, pored svih pomenutih izazova, ostvarila veliki uspjeh.

"Teme kojima se bavimo i kojima ćemo se baviti u budućnosti su od velikog značaja za cirkularnu ekonomiju, ideju, još nedovoljno razvijenu u Crnoj Gori. Prilika da, u tom kontekstu pokrenemo vidljivost Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, ali i istraživača u toj oblasti, veliki je motiv za sve nas". kazala je prof. Vukčević.

Objašnjava da je godina na izmaku, u profesionalnom smislu, bila vrlo uspješna za širu istraživačku grupu sa kojom sarađuje.

"Brojni projekti, među kojima projekti bilateralne saradnje, projekti tzv. velike važnosti u bilateralnim programima između država, učešće na dva projekta Horizont 2020, jedan nacionalni projekat za pospješivanje učešća u programima COST i HORIZON 2020, dali su rezultate nakon određenog vremena istraživanja", rekla je Vukčević i dodala da je najveći dio tih rezultata publikovan baš u ovoj godini. 

Grupa autora iz Crne Gore, Srbije, Slovenije i Italije, među kojima je i ona kao koordinator grupe crnogorskih istraživača, objavila je, u 2021, dva rada u SCI indeksiranim časopisima, a treći je prihvaćen za publikovanje.

"Radovi prate osnovnu liniju našeg istraživačkog interesovanja na temu valorizacije industrijskog otpada  (naročito otpada iz industrije aluminijuma) za potrebe dobijanja novih materijala sa upotrebnom vrijednošću u građevinskoj industriji, prečišćavanju otpadnih voda, upotrebu u poljoprivredi. Kroz jedan od projekata, započeta su i značajna istraživanja na kompleksnoj valorizaciji crvenog mulja u cilju rekuperacije visoko valorizovanih komponenti kao što su rijetke zemlje, lantanoidi, vanadijum, željezo  itd", kazala je ona i objasnila da je novi planirani pravac istraživanja usmjeren ka dobijanju željeznih komponenti iz crvenog mulja ( željeznog  perhlorata) kao jednog od  materijala od značaja u procesu dobijanja litijum jon baterija.

Istraživačka linija industrisjki otpad-energija, kako najavljuje, biće tema novih projektnih aplikacija u HORIZON EUROPE okvirnom programu Evropske komisije, već u martu naredne godine.

"U pogledu regulative vezane za industrijski otpad, napravljen je značajan korak  formiranjem tzv. end-of-waste kriterijuma za crveni mulj, tj. standardizovanog evropskog protokola za zaključivanje statusa otpada čime su se stvorili preduslovi da, ovaj otpad bude prepoznat kao izuzetno vrijedna  sekundarna sirovina", objašnjava ona i kaže da protokol zahtijeva detaljnu karakterizaciju mulja, pregled mogućnosti kao i pregled, primjenu inovativnih tehnologija, potvrđen karakterizacijom potencijalnih proizvoda  u laboratorijskim uslovima.

Opsežni podaci i predstavljanje inovativnih tehnologija, kako saopštava, pružaju realnu sliku o mogućnostima za zaključivanje statusa otpada i  dobijanje drugog regulatornog statusa,  kao preduslova da se pojača interes biznis zajednice za ove sirovine i njihovu komercijalizaciju.  

"Promocijom na platformi HORIZON 2020 projekta CINDERELA, na kojem sarađujemo sa velikim brojem evropskih partnera, protokol za crveni mulj biće, zajedno sa drugim protokolima za industrijske otpade u Evropi, dostupni široj evropskoj biznis zajednici u svrhu potencijalne komercijalizacije", dodaje nagrađena profesorica i kaže da njena lična satisfakcija leži u činjenici da traju kao istraživačka grupa, ali i da su, crnogorski istraživači u ovoj oblasti, prepoznati kao istraživači, ali i kao pouzdani novi  partneri na budućim projektima i istraživanjima na ovu temu.

"U svojoj dugoj karijeri, imala sam prilike da steknem mnoga profesionalna iskustva i partnerstva i  iskreno se nadam da me ta vrsta motivacije i zadovoljstva u poslu koji radim neće napustiti ni ubuduće", zaključila je prof. Vukčević.

 

Medijske objave:

https://mondo.me/Info/Drustvo/a1032072/mira-vukcevic-ostvarila-velike-uspjehe-u-oblasti-istrazivanja.html

https://www.in4s.net/prof-dr-mira-vukcevic-2021-godina-donijela-velike-uspjehe-u-oblasti-istrazivanja/

https://www.portalanalitika.me/clanak/vukcevic-prosla-godina-donijela-velike-uspjehe-u-oblasti-istrazivanja

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.