Alumnista Ana Drinčić: Na Metalurško-tehnološkom fakultetu je počeo moj put nauke




Alumnista Ana Drinčić: Na Metalurško-tehnološkom fakultetu je počeo moj put nauke

ImageRaskrsnica koja se preda mnom otvorila nakon završetka srednje škole i mene je, kao i druge, dovela u razmišljanje koji put izabrati. Sada, sa ove distance, znam da je Metalurško-tehnološki fakultet za mene bio pravi izbor. Moje studije na smjeru Hemijske tehnologije, MTF-a trajale su od 2009. do 2014. godine. Zahvaljujući dobroj osnovi na osnovnim i magistarskim studijama, stekla sam neophodno znanje iz oblasti hemije, čvrst temelj i veliku ispiraciju za dalje bavljenje naukom. Tokom studiranja na Hemijskoj tehnologiji naučila sam da se bavim problemima hemije, zavoljela eksperimentalne vježbe i uživala u vremenu provodenom u laboratoriji. Nakon završenih magistarskih studija na MTF-u, dobila sam stipendiju slovenačkog Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport – Ad Futura i priliku da upišem  doktorske studije iz oblasti hemije na Međunarodnoj postdiplomskoj školi Jožefa Stefana u Sloveniji.

 Najvažnije stvari koje sam  naučila na MTF-u je snalaženje u ponekad nemogućim situacijama, stekla sposobnost za samostalni kao i timski rad, te vještine organizacije. Veliku zahvalnost dugujem profesorima MTF-a koji su svojom posvećenošću i dobro prenesenim znanjem, uspijevali da me u velikoj mjeri zainteresuju da poželim da nastavim da se i dalje stručno i naučno usavršavam. Zahvaljujući njihovoj podršci i savjetima uspjela sam nakon završetka osnovnih studija da donesem odluku o daljem usavršavanju obzirom da me interesovao naučni i istraživački rad. Posebnu zahvalnost dugujem profesorki dr Ireni Nikolić, koja je pratila moj razvoj i put u istraživačkim vodama i bila velika podrška, kako na magistarskim tako i na doktorskim studijama.

Znanje koje sam usvojila u toku studija na MTF-u i dalje čuvam, nadograđujem i primenjujem u svom radu. Bez dobrih osnova ne bih mogla graditi svoj profesionalni put i uživati u procesu profesionalog razvoja.

Trenutno sam zaposlena kao iztraživač na National Institute of Chemistry u Ljubljani.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.